Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Otvorena Beloblatska kobasicijada nedaleko od Zrenjanina

Tradicionalna manifestacija "Beloblatska kobasica", koju je prošle godine posetilo oko 30 hiljada ljudi, otvorena je danas u Belom Blatu, nedaleko od Zrenjanina.

Izvor: Beta Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Baloncici
Foto: Shutterstock/Baloncici

Kako je naveo Miroslav Markuš iz Mesne zajednice (MZ), kobasicijada je u početku zamišljena kao "seoska priča", a sada je poprimila i međunarodni karakter, došli su gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i učesnici iz Vojvodine i Srbije.

Pored takmičenja u svinjokolju, kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima (subota) i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica (nedelja), za šta se prijavilo pedesetak ekipa, organizovane su i prodajne izložbe suvomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.

Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.

Devetu "Beloblatsku kobasicu" otvorio je gradonačelnik Zrenjanina Sumo Salapura, koji je naglasio da je grad prepoznao značaj ove priredbe i uvrstio je u zvanične manifestacije grada.

Na otvaranju je govorila i predsednica nacionalnog saveta Slovaka Dušanka Petrakova.

Belo Blato je specifično selo, pre svega po poznatoj multikulturalnosti i jedinstvenom prirodnom okruženju i potencijalima.

Iz tog razloga uvršteno je u projekat EU Adrionet - "Jadransko-jonska mreža autentičnih sela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.