U Velikom parku u Subotici počela prolećna akcija

U narednim danima u Velikom parku na Paliću biće posađeno ukupno 300 sadnica drvenastih i žbunastih vrsta.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

11:29

U Velikom parku u Subotici počela prolećna akcija
Foto: Shutterstock/Guas

Veliki park biće bogatiji za 100 stabala listopanog drveća i 200 žbunastih biljaka. Iz JP "Palić-Ludaš" navode da će na ovaj način biti poboljšan biodiverzitet i dodaju da će u parku biti posađene i neke nove vrste.

"Uz hrast lužnjak, kao dominantnu vrstu u ovoj zajednici, tu su i javor klen, beli glog i lipa. Lipu ćemo saditi na najvišoj koti terena, jer ona ne podnosi visok nivo podzemne vode. Takođe, uvodimo i javor mleč, jer je to vrsta koja je u prethodnom periodu u veikoj meri propala", objašnjava Tanja Jotanović iz JP "Palić Ludaš".

Podsećamo, radnici nadležnog preduzeća jesenas su ukonili oronula stabla iz Velikog parka i tada je najavljeno da će sa prvim danima proleća uslediti sadnja drvenastih i žbunastih vrsta.

"Stiglo je proleće i stekli su se uslovi da ispunimo obećanje koje smo građanima dali jesenas. Ove sadnice koja sada sadimo su iz našeg rasadnika, to su autohtone vrste", navodi Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš" - Moram da istaknem da se svaka sadnica koju smo posadili na Trgu Mađar Lasla i u Jezerskoj ulici lepo primila.

Članica Gradskog veća, Čila Goli ističe da je potrebna velika baza znanja kako bi ovakav park opstao uprkos izazovnim vremenskim uslovima i osetljivom okruženju.

"Zahvaljujući projektu "Eko lakus" ta baza znanja je povećana. Stručaci iz JP "Palić Ludaš" su usavršili svoja znanja, obučeni su, a obnovljena je i oprema koja je neophodna za održavanje ovakve zelene površine", zaključuje Goli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: