Otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću FOTO

Danas je na platou ispred Sokolskog doma u Subotici svečano otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

16:32

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću FOTO
Foto: subotica.rs

Spomenik su otkrili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, navodi se na zvaničnom sajtu grada Subotice.

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Ivanović. Skulptura kralja Petra, izrađena u stojećem stavu mirotvorca i državnika, visoka je 4,2 metra i teška 1,3 tone. Delo je Umetničke radionice "Kuzman" iz Smedereva, a postavljena je na postament od aranđelovačkog granita visine 5,6 metara.

Ovaj projekat je realizovan u najvećem razumevanju i saradnji sa predstavnicima nacionalnih manjina. Skupština grada Subotice je na sednici održanoj 28. maja 2020. godine, na Spasovdan, jednoglasno donela odluku o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću (1844-1921), kao i za ličnosti koje su značajne za ovdašnje Mađare, Bunjevce i Hrvate – bivšem gradonačelniku Subotice Karolju Birou (1864-1952) i biskupu Ivanu Antunoviću (1815-1888).
Foto: subotica.rs
Sredinom oktobra 2020. godine, u parku pored katedrale Svete Terezije Avilske, svečano je otkriven spomenik Ivanu Antunoviću, a početkom juna ove godine, na Trgu republike, ispred Gradske kuće, Karolju Birou.

Nakon otkrivanja spomenika, mali pomen kralju Petru I Karađorđeviću služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, sa sveštenstvom Eparhije bačke.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su savetnik predsednika Republike Dejan Savić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, predstavnici nacionalnih saveta mađarske, bunjevačke i hrvatske nacionalne manjine, predstavnici vojske i policije, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća i odbornici u gradskom parlamentu, kao i veliki broj građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: