Obeležen vek smrti vojvode Živojina Mišića FOTO

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, danas je u Mišićevu obeležena 100. godišnjica od smrti slavnog srpskog vojskovođe.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

15:45

Obeležen vek smrti vojvode Živojina Mišića FOTO
Foto: subotica.rs

U ime Grada Subotice i gradonačelnika Stevana Bakića venac je položio član Gradskog veća Srđan Samardžić, a vence su položili i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Kralj Petar Prvi" i Mesne zajednice "Mišićevo".

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti organizovala je MZ "Mišićevo" u saradnji sa Udruženjem potomaka solunskih dobrovoljaca.

Samardžić je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što je danas u prilici da u ime Grada Subotice i gradonačelnika Stevana Bakića oda počast jednom od najvećih srpskih vojskovođa, vojvodi Živojinu Mišiću, pred spomenikom u centru Mišićeva, naselja koje su podigli njegovi junaci.

"Na današnji dan obeležavamo stotinu godina od vojvodine smrti i odlaska u vojnu i narodnu legendu. Kraj njegovog života došao je baš u vreme kada je desetine hiljada srpskih vojnika, kojima je on komandovao u Velikom ratu, dobilo od svog kralja zemlju na ovim prostorima, kako bi u miru obnovili svoj život i kako bi im se otadžbina bar delimično odužila", istakao je Samardžić.

Naseljavanje porodica solunskih dobrovoljaca i zaslužnih vojnika oplemenilo je sever Bačke i druge krajeve Vojvodine, naglasio je Samardžić i dodao da smatra da bi vojvoda Mišić i osnivači ovog sela koje nosi njegovo ime bili ponosni na Mišićevo i Suboticu danas i budućnost koju je Srbija izgradila zahvaljujući njihovoj žrtvi, navodi se na zvaničnom sajtu grada Subotice.

"Grad Subotica će težiti da u ovoj godini, kada se okonča pademija korona virusa, na najsvečaniji način proslavimo kolonizaciju iz dvadesetih godina prošlog veka i nastanak subotičkih sela koja su osnovali junaci iz Prvog svetskog rata", poručio je Srđan Samardžić.

Predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Kralj Petar Prvi" – podružnica Mišićevo, Pero Šunjka, podsetio je da je naselje Mišićevo podignuto 1925. godine, na kaponjskom pašnjaku, da do danas nije menjalo ime i da je spomenik postavljen 1996. godine, nakon što su Mišićani 1988. godine od opštine Mionica, u kojoj je rođen vojvoda Živojin Mišić, na poklon dobili bistu ovog slavnog srpskog vojskovođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: