Ne smanjuje se interes Rusa i Ukrajinaca – i dalje kupuju nekretnine u ovom gradu

U Suboticu i dalje dolaze državljani Ukrajine i Rusije, ali u ne u tako velikom talasu kao ranije. U gradu na severu Bačke već sada se naselilo preko dve hiljade Rusa i nešto manje Ukrajinaca.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2023.

15:26

Ne smanjuje se interes Rusa i Ukrajinaca – i dalje kupuju nekretnine u ovom gradu
Foto: Brookgardener/Shutterstock

Na tržištu nekretnina cene trenutno miruju, nakon dugog vremena sada je veća ponuda, nego potražnja, kažu posrednici u trgovanju nekretnina. Može se primetiti da u poslednje vreme kuće ili stanove kupuju ne više tamošnji preduzetnici, već porodice iz srednje klase, piše Pannon RTV.

U poslednjih nekoliko meseci blago se promenilo interesovanje ruskih i ukrajinskih kupaca nekretnina u Subotici.

"Ranije su bili zainteresovani pre svega za stanove u novogradnji. Njihova cena u Subotici trenutno se kreće oko 1.400 evra po kvadratnom metru. S obzirom da Rusi i Ukrajinci uglavnom stižu u Suboticu sa porodicama i pre svega su zainteresovani za kupovinu kuća sa baštom, ali među njima ne za one najskuplje. U proseku na kupovinu porodičnih kuća troše između 30 i 50 hiljada evra", konstatuju posrednici na tržištu nekretnina.

Reže Suđi, posrednik u trgovini nekretnina upravo se sprema da sa klijentom iz Rusije pogleda jednu kuću. Prema njegovom iskustvu u Subotici se nastanjuju uglavnom porodice.

"Ima onih koji izjavljuju da ovde žele da se nastane za stalno. Ima onih koji traže takve nekretnine da kasnije, ukoliko se promeni situacija, onda je preprodaju i vrate se u Rusiju. Konkretno, ja u mnogim slučajevima sarađujem sa porodicama koje imaju decu i deca pohađaju školu. Dakle, oni kupuju nekretninu tako da odgovara njihovoj porodičnoj situaciji, da škola bude u blizini", rekao je Suđi.

"To nisu trgovci sa dupke punim novčanicima, ovde je reč o skromnijim kupcima", dodaje Suđi. Kaže, situacija se toliko promenila da je sada postala veća ponuda nego što je tražnja.

"Uprkos tome što ovde imamo na tržištu i Ruse, Ukrajince, čak i Kineze, cene sada stagniraju, ne rastu", zaključio je Suđi.

Ala Bartošić, predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva kaže da je u Subotici sada više od dve hiljade Rusa i nešto malo manje ukrajinskih državljana započelo svoj novi život.

"Ima takvih ruskih građana koji su recimo prošle godine došli ovamo i ovde su otvorili svoju firmu. Bave se trgovinom nekretnina i pomažu Rusima da pronađu nekretninu. Tačnije, oni nisu posrednici u trgovini nekretnina, već njihove firme pomažu Rusima da zajedno sa ovdašnjim posrednicima pronađu sebi stan. Ima i onih koji samostalno dolaze i samostalno traže stan ili kuću, ono što njima najviše odgovara. I, naravno, ima mnogih koji traže porodičnu kuću, jer su porodično došli, njih troje, četvoro, petoro, sada recimo u junu mi stiže jedna petočlana porodica", rekla je Bartošić.

Nezvanično, može se čuti da muškarci iz Rusije i Ukrajine koji stižu u Srbiju beže od vojne obaveze, a neretko plaćaju i pet hiljada dolara kako bi mogli da ilegalno napuste rodni dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: