Subotica - Društvo - B92 Lokal

Čuveni Rokin salaš kod Subotice biće obnovljen i pretvoren u etno-kuću

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji i finansijskoj podršci Evropske unije, čuveni Rokin salaš kod Subotice biće obnovljen i pretvoren u etno-kuću.

Izvor: RTV Subotica
Podeli
Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography
Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography

Najnovije vesti iz Subotice čitajte ovde.

To će biti rezultat saradnje etnoloških organizacija Srbije i Mađarske u projektu koji ima za cilj povezivanje mladih i tradicije.

Kampovi za mlade i omladinski festivali, kako je predstavljeno na partnerskoj konferenciji u Subotici, treba da zainteresuju mlade za tradiciju njihovih predaka. Da bi se u tome uspelo, potrebno je adekvatno mesto za te aktivnosti, u tradicionalnom duhu. Zahvaljujući ovim ciljevima novo ruho dobiće nepokretno kulturno dobro – Rokin salaš kod Palića.

"Cilj ovog projekta je da mladi neguju kulturu zavičaja i ostavštinu naših predaka i kulturu ovog podneblja na savremeni način", smatra Ištvan Hulo iz udruženja "Etno lajf".

Pomenuti salaš nalazi se u zaštićenom prirodnom području, koje je kao i tradicije, takođe deo nasleđa mladima, kojima ovim projektom žele skrenuti pažnju na važnost očuvanja tog područja i u budućnosti.

"I oni moraju, najpre, znati šta čuvamo, šta su prirodne vrednosti, koji su izazovi njihove zaštite i unapređenja", ističe Tamaš Vinko iz Udruženja ljubitelja prirode "Riparia".

Projekat dobija još više na značaju ako se zna da u Vojvodini po zakonskim normama i u originalnom obliku postoji svega jedna etno kuća, u Bačkoj Topoli, prenosi RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.