Kultura 0

10.05.2024.

15:23

Prva kolonija belog veza u Šidu: Organizovana izložba radova

U Šidu je u toku prva kolonija belog veza, sa ciljem da afirmiše kulturno nasleđe, a obuhvata predstavljanje rafiniranih tehnika ručnog veza, belog veza i rusinskog veza, koji oslikavaju bogatstvo kulturnog nasleđa naroda koji žive zajedno na tom prostoru.

Izvor: Tanjug

Prva kolonija belog veza u Šidu: Organizovana izložba radova
FOTO TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ BIRO ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

Podeli:

Učesnicama kolonije danas je u Ruskom dvoru organizovana izložba radova.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je značaj očuvanja kulturnog nasleđa nemerljiv, da je to osnova ne samo kulturnog identiteta, već i kreativnosti savremenog stvaralaštva.

"Ono ima neprocenjivu ulogu u osnaživanju žena i mladih i u saradnji sa manjinskim zajednicama. U isto vreme, važno je podvući značaj kulturnog turizma u savremenom svetu, kao pokretača lokalne ekonomije i razvoja naših sredina. Kultura je oduvek bila i biće sinonim za zajedništvo, jedan od najvažnijih instrumenata za zbližavanje pojedinaca i naroda. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Vojvodine", rekla je Gojković.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović rekao je da na izložbi može da se vidi samo deo stvaralaštva žena, ali i deo turističke ponude.

Izložbi je prisustvovao i ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, a nakon kolonije, delegacija se uputila u obilazak drugih kulturnih institucija u Šidu, među kojima su spomen kuća Save Šumanovića, kao i crkvena riznica.

Koloniju su organizovali NALED-a i Etno mreže Srbije i trajaće do subote, 11. maja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Poznata ulica dobija novi naziv

Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

8:16

19.5.2024.

1 d

Podeli: