Šid čekaju mnogi projekti: U planu brza pruga i obilaznica

Radovi na obnovi državnog puta u Moroviću, kod Šida, u dužini od pet kilometara, privode se kraju, što je veliko olakšanje za meštane.

Izvor: B92

Subota, 15.07.2023.

12:48

Šid čekaju mnogi projekti: U planu brza pruga i obilaznica
Ilustracija: Depositphotos/mrak.hr

Najavljeni su važni projekti za Šid u budućnosti, pre svega obnova pruge Beograd - Šid, koja će se nastaviti ka Zagrebu, Ljubljani i Beču i Veneciji, kao i izgradnja obilaznice.

U Šidu će se već ove godine raditi još nekoliko puteva, ali je najvažnije to što je izmešten tranzitni saobraćaj, odnosno strani kamioni iz Šida.

Strani kamioni su, u tranzitu, silazili sa autoputeva da bi uštedeli na putarini i vozili lokalnim putevima koje su uništavali. Pre dve nedelje Vlada je donela odluku kojom su određeni tranzitni koridori za strane kamione i oni više ne smeju da silaze sa auto-puta, što za Šid zbači da moraju da idu na prelaz Batrovci.

Šid čeka obilaznicu, koja je preskupa, pa će ona biti deo evropskog projekta - proširenja graničnog prelaza Šid i sa srpske i sa hrvatske strane.

"Želimo da izgradnjom prave obilaznice omogućimo da sav teretni saobraćaj izmestimo iz centra Šida. To je projekat koji se ovde čeka veoma dugo i koji sam pokrenuo i u narednih godinu ili dve imaćemo prve rezultate", rekao je ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Takođe će se nastaviti radovi na obnovi lokalnih puteva.

Šid čeka i obnovu pruge do Beograda, a taj projekat, čija je izrada u toku, će biti gotov u oktobru.

Ta pruga će biti prilagođena brzini od 200 kilometara na sat, čime će Šid biti na brzoj pruzi, koja će biti deo pruge koja će povezivati Beograd, Zagreb, Ljubljanu, Beč i Veneciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: