Kako će nova pruga promeniti način na koji putuju Novosađani?

Izgradnjom nove pruge stvaraju se uslovi za uvođenje vozova koji putuju brzinama preko 200 kilometara na čas. Deonica od Novog Sada do Beograda biće izgrađena do kraja godine, što znači da bi Novosađani uskoro mogli da putuju do glavnog grada za manje od pola sata, piše NSuzivo.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

09:04

Kako će nova pruga promeniti način na koji putuju Novosađani?
Pruga, Izgradnja, Železnica, Depositphotos, vlarub

Najava da će cena karte u jednom pravcu iznositi oko 1000 dinara pokrenula je pravu polemiku na internetu.

Međutim, pravo pitanje u vezi sa putovanjem vozom, kako piše NSuzivo, nije cena, već vreme. Da li su ljudi spremni da plate tri puta više, kako bi putovali tri puta kraće, kada znamo da su vozovi do danas najbrže prelazili ovu relaciju za oko sat i po vremena?

NSuzivo je uporedio cenu karte sa troškovima drugih (sličnih) načina prevoza:

Voz - oko 1000 dinara, oko 30 min

Autobus - oko 800 dinara - oko 1h i 30 minuta

Automobil - oko 2000 dinara - oko 1h i 20 minuta

Ono što nije navedeno, jesu dodatni troškovi koji postoje pri prevozu autobusom i automobilom. Kada je reč o autobusu, taj dodatni trošak dolazi u vidu peronske karte, koja košta približno 100-150 dinara. Kod automobila, trošak su putarina, koja u jednom pravcu iznosi 240 dinara, ali i parking, što nije nimalo jeftina stavka, naročito ukoliko se odlučite da parkirate u javnim garažama.

Vozovi imaju još prednosti, među kojima su: veći komfor u putovanju, toalet (prilagođen za invalide), klimatizacija, utičnice od 220V dostupne putnicima.

Najvrednija prednost, koju posebno izdvajamo, jeste bezbednost, gde je voz daleko bezbedniji od automobila i autobusa.

Očuvanje životne sredine

Uvođenje brzih vozova pozitivno utiče i na okolinu, naravno ukoliko ova novina navede naše ljude da koriste voz, pre nego lično sredstvo transporta. Novi vozovi ne samo da su “čistiji” u odnosu na one u upotrebi, već bi njihovo korišćenje znatno smanjilo broj privatnih vozila na putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: