U samo jednom danu isti pas izujedao sedam Futožana

U toku jednog dana na teriroriji Mesne zajednice Futog registrovano je sedam osoba koje su pretrpele ujed istog psa. Zbog napada psa lutalice meštani Futoga zabrinuti su za svoju bezbednost.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

12:50

U samo jednom danu isti pas izujedao sedam Futožana
Ilustracija: Profimedia

Kako građani mogu da se na pravnom osnovu izbore za odštetu? Gde se podvlače granice između ljubavi prema životinjama i lične bezbednosti?

Milan Kvrgić, šef Prihvatilišta za pse, istakao je za NS Uživo da njihovo preduzeće na dnevnom nivou dobija prijave iz Futoga i da su to uglavnom psi koji su vraćeni na svoje lokacije nakon što su sterilisani ili kastrirani.

"Posle naših procena ili potrebne sterilizacije, miroljubive pse vraćamo. Stanovnici Futoga redovno prijavljuju rejon oko škole i centra", rekao je Kvrgić.

Nakon što su građani prijavili ujed od strane crno-belog psa, Kvrgić je potvrdio da će ekipa Zoohigijene izaći na teren jer su imali više prijava na istog psa.

"Pošto pas bude uhvaćen, ostaje na posmatranju deset dana, gde se procenjuje da li je agresivan. Ako se utvrdi da on to više nije, ostaje ovde na udomljavanju. U devedeset posto slučajeva rase kao što su stafordi, rotovi i šarplaninci se ne vraćaju na ulicu, čak ni nakon kastracije. Imamo primer da je kod nas još uvek pas koje je pre tri godine ujedao sugrađane", naveo je.

Uspavljivanje pasa postoji samo kod tri veterinara, i to samo u slučaju ako se proceni da je pas ekstremno agresivan, ali iz Zoohigijene ne pamte kada se to poslednji put desilo.

Osim ujeda psa lutalice, koji može biti prilično bolan, može doći i do materijalne štete (pocepana odeća) i nematerijalne štete, kao što je pretrpljenih duševni bol i strah. U ovim slučajevima nematerijalna šteta ima daleko već značaj, budući da je najčešće mnogo veća od materijalne štete.

Dane Žigić, advokat, ističe da građani nakon ujeda psa lutice treba da se, prvenstveno zbog svog zdravlja, jave u Urgentni centar gde će im biti pružena adekvatna medicinska pomoć.

"Na osnovu toga Urgentni centar obaveštava dalje nadležne, odnosno policiju, koja tu proceduru sprovodi. Kada se zdravstveno stanje popravi treba se obratiti advokatima koji su jedini koji mogu da zaštite vaša prava, nikako nekim nadripisarima ili agencijama koje služe za naknadu štete", tvrdi Žigić.

Advokat naglašava da je Grad Novi Sad u proteklih nekoliko godina učinio dosta pomaka na mirnom rešavanju sporova. To rešavanje je za vreme pandemije stalo, ali prema poslednjim informacijama kojima advokati raspolažu, postupci se ponovo pokreću.

"Zahtev se upućuje gradskoj komisiji koja pregleda medicinsku dokumentaciju i iskaz oštećenog lica. Bilo bi dobro i imati priložene fotografije samog ujeda iako je svakako dokaz sama medicinska dokumentacija", pojašnjava Žigić i dodaje da se zahtevi rešavaju za mesec i po dana ako ne dođe do sudskog postupka.

Prema statistikama, gradovi i opštine u Srbiji su za šest godina na ime odštete usled ujeda pasa lutalica isplatili čak 25 miliona evra građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: