Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 21. maja

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 89. po redu, posle pandemije vraća se u redovan prolećni termin i biće održan od 21. do 27. maja.

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/venusvi
Foto: Shutterstock/venusvi

Najnovije vesti iz Novog Sada čitajte ovde.

Tokom sedam dana praznika poljoprivrede predstaviće se 1.100 izlagača, što je 75 odsto rekorda iz 2019. godine, rečeno je danas prilikom predstavljanja ove manifestacije u Beogradu.

Najavljeno je učešće izlagača iz 18 zemalja, od kojih i jedne afričke - Maroka. Brojni su prateći programi, kao i nagradne igre za posetioce u kojima su glavne nagrade dva traktora, prenosi RTV.

Generalni Direktor Novosadskog sajma Sloboodan Cvetković ocenio je da je važno da se konačno izlazi iz režima korone i sajam ponovo postaje mesto na kojem se stiče prednost.

Uz niz tradicionalnih događaja koje prate sajam poljoprivrede on je kao novinu najavio retrospektivu razvoja poljoprivrede u Vojvodini - izložbu u jednoj od hala.

Cena ulaznice je 600 dinara, a 25. maja tokom Porodičnog dana na jednu ulaznicu ulazi cela porodica.

"Očekujemo sedam dana praznika poljoprivrede na 89. Međunarodnog poljoprivrednom sajmu", poručio je on.

Posle 12 godina zemlja partner poljoprivrednog sajma je Mađarska, a ambasador te države u Beogradu Atila Pinter istakao je da su ponosni na rezultate u poljoprivredi koje će predstaviti na poljoprivrednom sajmu.

Naglasio je važnost Srbije kao rastućeg ekonomskog i političkog partnera, i najavio dolazak visoke političke delegacije na otvaranje sajma.

Na sajmu će se predstaviti 44 preduzeća iz Mađarske, a zemlja partner predstaviće se kroz najrazličitije oblast poljoprivrede, od projektovanja i izgradnje, preko distribucije mašine i hrane, opreme za merenje, i lab opreme, a biće i B2B razgovora.

Pinter je najavio da je tema sajamskog Dana Mađarske, koji je 23. maja, digitalizacija poljoprivrede. Rekao je da će manifestacija biti prilika i za promociju kulture i nasleđa Mađarske, što će se dogoditi i gostovanjem Kečkemet siti baleta u Novosadskom pozorištu.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je značaj nacionalne izložba stoke sa izložbom genetskih potencijala, čiji su pokrovitelj, a na kojoj ove godine neće biti svinja zbog opasnosti od afričke kuge.

Kruna tog događaja je 26. maja, uz defile najboljih grla i dodelu nagrada, a kao posebnu vrednost on je istakao prisustvo autohtonih rasa.

Ministarstvo je pokrovitelj i izložbe organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porekla i srpski kvalitet, kao i zanatskih piva.

"Važno je da kao zemlja možemo da promovišemo proizvode sa dodatom vrednošću. Da promovišemo i mere i subvencije koje mi pružamo za stočarstvo, ali i za proizvode sa dodatom vrednošću", rekao je on.

Ocenio je da je Srbija sa preko milion košnica, preko 30.000 domaćinstava koji pčelare, i više medova zaštićenog porekla postala ozbiljna pčelarska zemlja, te će i to biti predstavljeno tokom sajma.

Ministarstvo će organizovati IPARD dan, kao i skup posvećen IPA projektima, a učestvuje i u danu voćara i vinogradara.

Banka Poštanska štedionica (BPŠ) je banka partner poljoprivrednog sajma a član Izvršnog odbora Aleksandar Čortan rekao je da su stabilna i sigurna državna banka čiji je osnovni zadatak da podrži državu i društvo i pruži klijentima maksimalnu uslugu.

Istakao je da je BPŠ lider u sektoru stanovništva, prati privredu a fokus je i na saradnji sa poljoprivrednim gazdinstvima.

"Potreba klijenata je na prvom mestu. Želimo da vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, prepuste brigu o finansijama nama, a da se oni bave onim što najbolje umeju - poljoprivredom. U turbulentna vremena BPŠ je podrška svima, a posebno poljoprivrednim proizvođačima", rekao je on.

Generalni sponzor sajma je Globos osiguranje čiji je predsednik Izvršnog odbora Siniša Prakljačić istakao je ponos što je ovo ovo srpsko osiguravajuće društvo uz najveći srpski sajam, i sajamsku manifestaciju u regiji.

On je najavio učešće i Britiš motorsa, većinskog vlasnika Globosa, koji će sajmu predstaviti vozila rendžrover čiji je inače zastupnik.

U promociji sajma poljoprivrede učestvovali su i predstavnici zlatnog sponzora manifestacije Al Dahre, te kompanija Agropanonka, Kite koje poklanjaju traktore posetiocima i MBV koja za nagradni fond obezbeđuje priključne mašine.

Ovi zastupnici brojnih svetskih marki agromehanizacije upozorili su na svakodnevna poskupljenja i istakli da je zbog ukrajinske krize izazovno obezbediti dovoljno mehnaizacije za prodaju.

Kako se moglo čuti posebnih sajamskih popusta za nabavku mehanizacije neće biti, nego se u susret kupcima izlazi zadržavanjem cena na nivou februara i marta, odnosno obezbeđivanja dovoljno poljotehnike i kratkih rokova isporuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.