Novi Pazar - Ekonomija - B92 Lokal

Objavljen budžet Novog Pazara za 2023. godinu: Preko 30 miliona dinara

Budžet Novog Pazara za 2023. godinu iznosiće 3,7 milijardi dinara, odnosno oko 31 i po miliona evra, što će biti oko 10 odsto više nego ove godine, objavio je danas radio Sto plus.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Foto: Aleksandar Dickov/Shutterstock
Foto: Aleksandar Dickov/Shutterstock

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Nacrtom budžeta predviđen je i suficit od 100 miliona dinara koji će, kako planira Gradska uprava, biti iskorišćen za otplatu glavnice duga kod domaćih banaka.

Lokalna samouprava planirala je da se u gradsku kasu najviše novca slije od naplate poreza na zarade, više od 991 milion dinara, posle čega sledi novac od nenamenskih transfera iz republičkog budžeta, 590 miliona, i 467 miliona dinara od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno naknade za građevinske dozvole.

Među većim prihodima nalazi se i naplata poreza na imovinu od 295 miliona dinara, namenski transferi sa republičkog nivoa, 250 miliona, i 120 miliona dinara od prodaje nepokretnosti.

Najveća stavka među rashodima su plate i doprinosi za radnike lokalne samouprave, koji iznose više od milijardu i 20 miliona dinara, što je 35 odsto svih ukupno predviđenih troškova.

Za unapređenje komunalne infrastrukture planirano je 200 miliona dinara, izgradnju "Smart city centra" 62 i po miliona dinara, a održavanje postojećih saobraćajnica 90 miliona dinara.

Za rad osnovnih škola predviđeno je više od 276 miliona dinara, srednjih škola 122 miliona, ustanova kulture 219 miliona, a za sportske klubove i infrastrukturu predvidjeno je 242 miliona dinara.

Lokalna samouprava je ranije sprovela anketu tokom koje su se građani izjašnjavali o projektima koji bi trebalo da budu finansirani sredstvima iz budžeta, a rezultati će biti objavljenih do kraja nedelje.

Javna rasprava o budžetu održaće se u ponedeljak, 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.