Utorak, 12.09.2023.

11:43

Novi Pazar je treći u Srbiji dobio ovakvu baštu

Novi Pazar je, nakon uspešne sadnje u Čačku i Kragujevcu, postao treći grad u Srbiji koji je dobio svoju kišnu bašu, urbanu zelenu površinu koja će doprineti smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

Izvor: sandžačke.rs

Novi Pazar je treći u Srbiji dobio ovakvu baštu
Ilustracija/Foto: 1000 Words/Shutterstock

Ova bašta je deo projekta "Niklo kao ja", čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prenose sandžačke.rs.

Kišna bašta u Novom Pazaru posađena je kod Centra za socijalni rad od strane tima profesionalnih baštovana uz podršku građana, a u proteklom periodu Novopazarci su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašti.

"U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrali smo upravo ovu lokaciju, jer ćemo, osim osnovnih benefita koje bašta pruža, doprineti i smanjenju toplotnog ostrva koje se neizbežno stvara u centru svakog većeg grada. Za formiranje kišne bašte koristili smo autentične sadnice i materijale karakteristične za ovo područje", istakla je Amela Greksa, pejzažni arhitekta projekta.

Glavna funkcija kišne bašte je ublažavanje efekta klimatske krize na gradske sredine. Kišna bašta je jednostavan sistem – sadnja u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina, a da zadrži vlagu što duže tokom sušnih perioda. Ove sadne jame su opremljene otpornim biljkama i malčem. Kišne bašte, iako prvenstveno povezane sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje. Fizički kontakt s prirodom dok se održava bašta ili se jednostavno boravi u njoj može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: