Preti li Leskovcu opasnost od poplava?

Na 2. sednici Štaba za vanredne situacije zaključeno je da trenutno nema problematičnih tačaka i da nema opasnosti od poplava.

Izvor: B92

Petak, 02.06.2023.

11:36

Preti li Leskovcu opasnost od poplava?
Ilustracija/Foto: Fotosr52 / Shutterstock.com

Juče je u sali Jablaničkog upravnog okruga održana 2. sednica Štaba za vanredne situacije radi usvajanja predloga preporuke za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava na teritoriji grada Leskovca, saopštava Grad Leskovac.

Sednici je predsedavao zamenik komandanta Štaba i član Gradskog veća Andrija Atanasković i usvojene su preporuke koje se tiču JKP "Vodovod" kojem se preporučuje da u što kraćem vremenskom periodu izvrši obilazak i identifikaciju kritičnih tačaka u sistemu kanalizacione mreže, Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave sa bude u stalnoj koordinaciji sa poverenicima i zamenicima poverenika o stanju na terenu, kao i da upozna subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Leskovca sa mogućim rizikom od poplava.

Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, istakao je da je Grad Leskovac apsolutno spreman za izvršavanje svih mera ukoliko dođe do poplava.

"Mi smo u poslednjih nekoliko godina radili detaljnu analizu celokupnog terena na teritoriji grada Leskovca i otkrili 28 kritičnih tačaka. Prema informacijama koje dobijamo sa terena i prema činjeničnom stanju, u ovom trenutku nemamo problematičnih tačaka i mislimo da ne može da dođe do nekog velikog udara na teritoriji našeg grada", rekao je Popović.

"Mogu se evetnualno desiti tzv. "urbane poplave", ukoliko velika količina padavina bude skoncentrisana na teritoriji užeg centra grada, gde voda neće moći da otekne kroz kanalizacione kapacitete, ali i za to smo spremni. Što se tiče opreme, i u tom segmentu smo apsolutno spremni. Imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, kao i sa Vojskom Srbije“, zaključio je Popović.

O Operativnom planu odbrane od poplava za vode II reda govorio je Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave grada Leskovca. On je podsetio da, osim Južne Morave, Jablanice i Veternice, svi ostali vodotokovi na području Leskovca, ukupne dužine od preko 540 kilometara, spadaju u kategoriju bujičnih vodotokova i pripadaju vodama II reda.

Velinov je istakao da će se u narednih 20-ak dana završiti sa postupkom odabira izvođača radova i da će se nakon toga krenuti u realizaciju predviđenih aktivnosti na čišćenju i regulaciji propusta vodotokova, kao i preventivni radovi na kritičnim deonicama, u skladu sa Operativnim planom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: