Aerodrom "Rosulje" dobija jasne konture: Zašto se gradi na 260 metara nadmorske visine?

Na teritoriji Grada Kruševca realizuju se dva kapitalna projekta. Deonica Moravskog koridora od Pojata do Kruševca i izgradnja aerodroma "Rosulje" za sportske, kargo i komercijalne letove. Ako se radovi na budućem aerodromu nastave ovim tempom očekuje se da budu završeni do kraja godine u predviđenom roku.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2021.

08:05

Aerodrom
Ilustracija: hxdyl/Shutterstock

U odnosu na leto kada su izvođeni obimni zemljani radovi, lokacija budućeg aerodroma površine 40 hektara dobija jasne konture. Uveliko se radi na pripremi za asfaltiranje poletno-sletne piste dužine 820 metara, rulne staze i ograđivanju kompleksa, prenosi RTS.

Aerodrom "Rosulje" udaljen je pet kilometara od Kruševca. Visoravan Jasikovica na 260 metara nadmorske visine izabrana je zbog povoljne ruže vetrova. Ono što je karakteristično je da ovde ima magle samo pet dana u godini i to u januaru.

Takvi uslovi su išli naruku izvođačima radova. Sa izgradnjom se počelo krajem juna, a posle četiri meseca ušlo u završnu fazu.

"Nosiće kodnu oznaku 2B što znači da će moći da slete avioni raspona krila od 15 do 24 metara širine. Od prošle nedelje najtačnije, aerodrom Rosulje više ne posluje u okviru Javnog preduzeća kao što je poslovao ranije, čiji je osnivač bio prvenstveno grad, a onda i Republika Srbija. Aerodrom Rosulje nadalje će poslovati u okviru Aerodroma Srbije čije sedište je u Nišu", kaže Dragana Pavlović, rukovodilac aerodroma "Rosulje".

Za šest godina, u ovaj razvojni projekat iz državnog i gradskog budžeta uloženo je četiri i po miliona evra.

"Radimo već i neke razvojne planove, kako ćemo čitavo ovo područje ovde oko aerodroma, zaista i uposliti na jedan poseban način. Znači dati mu jedan vid komercijalno kargo centra, logističkog centra. A nije sporno ni da se dešavaju manji letovi, čarter letovi. Auto put i aerodrom, sve se to lepo uvezalo, idemo, moramo da modernizujemo zemlju. Znači 21. vek, potrebna je i ta brzina, sa tom brzinom stiže i sigurnost u saobraćaju", napominje Vojkan Tutulić, gradski urbanista.

Hangar od 600 kvadrata ostaće prazan do kraja godine, dok se radovi ne završe. Po dobijanju dozvole od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, na novu lokaciju, sleteće prvi avioni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: