Od grada automobila do tehnoloških parkova

Nekada prepoznatljiv samo po automobilskoj industriji, danas je Kragujevac zahvaljujući Majnd parku značajno i dominantno izmenio industrijsku sliku Šumadije.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2021.

08:45

Od grada automobila do tehnoloških parkova
Ilustracija: diplomedia/Shutterstock

U ovom kompleksu ne proizvode se samo šinska vozila, oprema i komponente već značajno nadolaze nove kompanije koje podržavaju biznis informacione tehnologije. IT sektor je u ekspanziji. U 2019. godini srpski IT učestvovao je sa 0,4 odsto u ukupnoj vrednosti globalnog tržišta informacionih usluga, prenosi RTK.

Otvaranje i proširenje tehnoloških parkova, kompleksa kompanija najavljuje se i dalje za područje Kragujevca. Privredni kompleks Majnd park trenutno zauzima 55 hiljada kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora u kome posluje 10 svetskih kompanija. Sedam u okviru Majnd grupe. Zaposleno je hiljadu i po ljudi. 90 odsto proizvodnih komponenti se izvozi na evropsko, ali i tržišta širom sveta.

Grad Kragujevac ne prepoznaje se više samo po automobilima. Izmenjeno je industrijsko lice Šumadije. Privredni kompleksi poput Majnd parka oslonjeni su na informacione tehnologije. One ne poznaju granice, nema ograničenja u pružanju usluga. Od privrede su neodvojive.

Sam IT sektor poslednjih 20 godina dinamično se razvija.

Stopa rasta na godišnjem nivou kada je u pitanju izvoz IT usluga je 30 odsto što je odlična ekspanzija. IT sektor je pokazao vitalnost, pa je ekonomski razvoj bilo kog društva nezamisliv i sve više oslonjen na IT sektor.

Prostor za dalji i paralelan razvoj privrede i biznis informacionih tehnologija jasno se vidi u Šumadiji, Srbiji.

Iako ne mogu svi da se bave informacionim tehnologijama, one se neminovno bave svim sferama ekonomije, pa je i poruka svim preduzetnicima da u svojim preduzećima rade što više na razvoju digitalnih veština svojih radnika i uopšte poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: