Ugovori o finansiranju najboljih projekata mladih naučnika: Biće finansirani sa po 120.000 dinara

Na Univerzitetu u Kragujevcu danas su potpisani ugovori o finansiranju najboljih projekata odabranih na konkursu za mlade naučnike i umetnike, koji drugu godinu za redom organizuju kragujevački Unverzitet i Centar za naučnoistraživački rad SANU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2022.

18:10

Ugovori o finansiranju najboljih projekata mladih naučnika: Biće finansirani sa po 120.000 dinara
Foto: FOXARTBOX/Shutterstock

Ove godine na konkurs su pristigla 23 projektna predloga, od čega je izabrano pet najboljih.

Nagrađeni projekti biće finansirani sa po 120.000 dinara.

Kako je rekao profesor doktor Miloš Kojić iz Srpske akademije nauka i umetnosti, cilj ovog finansiranja projekata je uključivanje mladih naučnika u naučnoistraživački rad, ali i jačanje profesionalnih kapaciteta i osposobljavanje mladih doktora nauka za rukovođenje projektima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Ja mislim da je ovo jedini konkurs u Srbiji koji se na ovaj način raspisuje i koji finansira Centar za naučnoistraživački rad pri SANU. Ovo je druga godina, prva je takođe bila vrlo uspešna, finansirali smo odlične naučne projekte", rekao je Kojić.

Prema rečima akademika profesora doktora Bogdana Šolaje, Srpska akademija nauka podržava mlade naučnike na isti način na koji podržava i članove SANU-a.

"Srpska akademija nauka je oformila strateške projekte za članove akademije i ovo je zapravo preneseno znanje i iskustvo, koje je stečeno na osnovu projekata koji teku u Srpskoj akademiji nauka, na mlade naučnike ovde. To je preslikavanje onoga što je dobro iz Srpske akademije nauka na Univerzitet u Kragujevcu", istakao je Šolaja, koji je u ime SANU-a prisustvovao potpisivanju ugovora o finansiranju projekata mladih naučnika i umetnika sa kragujevačkog Univerziteta.

Kako je Tanjugu rekla Ana Pejčić, docent na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i rukovodilac jednog od nagrađenih projekata, ovakva podrška mladima veoma znači za buduće projekte i istraživanja.

I njen kolega sa Instituta za Informacione tehnologije Miljan Milošević, takođe, smatra da su ovakve podrške dve veoma važne institucije veliki vetar u leđa za sve mlade koji žele da se bave naukom a ne samo komercijalom.

Ovom prilikom predstavljeni su ciljevi i teme pet najboljih projekata na konkursu, a rezultate istraživanja mladi naučnici moći će da predstave naredne godine, u novembru, na Svetski dan nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: