"Čista Srbija donosi Kragujevcu 330 kilometara nove kanalizacione mreže" VIDEO

Kompletan projekat Čista Srbija Kragujevcu daje 330 kilometara nove kanalizacione mreže, dva postojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sanaciju deponije, istakao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obeležavanja početka radova u kragujevačkom naselju Beloševac.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2021.

12:20

Foto: MGSI/Ðorðe Krstiæ

Na otvaranju radova koje izvodi kineska kompanija CBRC prisustvovala je Njena ekselencija ambasadorka NR Kine Čen Bo, koja se zahvalila ministru Momiroviću na ukazanom poverenju u kineske kompanije i izrazila zadovoljstvo što upravo one učestvuju u poboljšanju kvaliteta života građana kroz projekat Čista Srbija.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić napomenuo je da se početak radova izvodi na 42 kilometara kanalizacione mreže.

"Deo toga podrazumeva rekonstrukciju postojeće ali naveći deo gradnju nove mreže, čime će kompletan grad i prigrad biti pokriven modernom kanalizacionom mrežom", kazao je Dašić, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Kompletan projekat će podrazumevati 330 kilometara najsavremenije i nove kanalizacione infrastrukture, dva postojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponije. Želimo da građani Kragujevca imaju kounalnu infrastrukturu i ekološke uslove kao zemlje razvije Evrope", kazao je Momirović.

On se zahvalio ambasadorki Čen Bo na svemu što je do sada postignuto zajedno sa kineskim partnerima, ističući da je često fokus usmeren na auto-puteve, brze saobraćajnice i pruge ali da je od izuzetne važnosti i novi investicioni talas u ekološke projekte poput Čiste Srbije ,koji je zajedno pokrenut.

U Kragujevcu u okviru projekta Čista Srbija biće izgrađeno tačno 330.396,32 metara kanalizacione mreže i tri postrojenja ( Kragujevac, Stragari i Batočina) za preradu otpadnih voda koja će obuhvatiti 206.500 stanovnika. Zbog obima posla projekat u Kragujevcu podeljen je u 4 faze. Ukupna vrednost projekta za kanalizacionu mrežu i Postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Kragujevcu je 190.487.137 evra. U okviru projekta, u Kragujevcu se radi i sanacija postojećeg centra za upravljanje otpadom (deponija) i izgradnja novog regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ovom regionalnom centru za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom težiće i okolne opštine: Aranđelovac, Knić i Rekovac. Biće izgrađeno i postrojenje za termovalorizaciju (termovalorizator), u kojem će se čvrst komunalni otpad sagorevati i proizvoditi električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: