Sreda, 27.09.2023.

10:58

Republički festival u Jagodini: "Recitacionica" čuvar srpskog jezika i lepog izražajnog govora

Prijavljivanje za republički festival recitatora dece i mladih "Recitacionica", koji je uvršten u kalendar događaja grada Jagodine, i koji će po drugi put biti održan u Jagodini od 13. do 15. oktobra, traje do 1. oktobra.

Izvor: Novosti/Z. GLIGORIJEVIĆ

Republički festival u Jagodini:
Foto: Shutterstock/Petrychenko Anton

Takmičarski deo festivala biće održan 14. oktobra u 12 časova u sali Kulturnog centra "Svetozar Marković" u Jagodini.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: osnovnoškolski uzrast, od prvog do četvrtog razreda, kao i uzrast od petog do osmog razreda i srednjoškolski uzrast, od prve do četvrte godine. Nastup recitatora pratiće tročlani stručni žiri, sastavljen od eminentnih, poznatih ličnosti iz ove oblasti, na čelu sa književnikom i dečijim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, koji će biti predsednik žirija.

Članovi žirija su pesnik Marko Milošević i Adrijana Milosavljević. Žiri će nagraditi po tri najbolja recitatora iz svake kategorije. Prvoplasirani u najnižoj kategoriji dobiće vikend za celu porodicu na Zlatiboru, dok će kandidati koji pobede u ostalim kategorijama dobiti novčane nagrade.

"Prijavljivanje traje do 1. oktobra. Potrebno je da neko snimi dete kako kazuje pesmu i da video zapis pošalje na meil. Selektor festivala, glumica Maja Kolundžija iz Beograda, odabraće po deset najboljih iz sve tri kategorije, koji će ući u zvaničan takmičarski program festivala. Prošle godine bilo je preko 250 prijavljenih kandidata iz cele Srbije", kaže Petar Mitić, upravnik Gradskog pozorišta u Jagodini.

On dodaje da je cilj ove manifestacije, čiji je pokrovitelj grad Jagodina, nadmetanje u izražajnom kazivanju poezije, poetsko-scenska edukacija dece i mladih, negovanje srpskog jezika, lepog izražajnog govora i poezije u celini.

Deca ne samo što pišu u skraćenicima, već su tako počela i da govore, a, samim tim, što će deca koja se prijave čitati, učiti pesme napamet i imati sceniski nastup i morati da budu ubedljivi, uticati na njih da se vrate knjizi i da neguju srpski jezik i kulturu.

"U okviru festivala biće izabran i najbolji mladi pesnik do 25 godina. On će poneti nagradu koja nosi ime Peđe Trajkovića, a zove se „Čuvar nacrtane ovce“ po njegovoj istoimenoj pesmi. Pravo na učešće u takmičenju imaju svi pesnici starosti do 25 godina iz cele Srbije. Nagrada za pobednika je besplatno štampanje zbirke pesama", kaže Mitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: