Utorak, 07.03.2023.

11:15

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Kulturnog centra u Jagodini

Glumce i publiku ovogodišnjeg 49. festivala "Dani komedije" Kulturni centar u Jagodini dočekaće u potpuno novom ruhu, jer se adaptacija objekta ubrzano završava.

Izvor: Novosti/Z. GLIGORIJEVIĆ

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Kulturnog centra u Jagodini
Ilustracija/Foto: Photology1971/Shutterstock

Radovi traju mesecima. Najpre je urađen krov, koji je bio oštećen prilikom izgradnje nove sale, sanirali smo vlagu i zidove, koji su bili oštećeni u galerijskom prostoru, koji je sada potpuno renoviran i osvetljen novom rasvetom i sistemom za ventilaciju, prenose Novosti.

Trenutno se uređuje prostor koji glumci najviše koriste. Dve šminkernice i garderobe potpuno su rekonstruisane, a napravljen je i potpuno novi mokri čvor, tako da će od sada glumci imati i dva kupatila i toalete, koji do sada nisu postojali. Ova ustanova kulture, sa salom od 430 mesta, dobiće potpuno nov galerijski prostor, namenjen raznim izložbama i drugim programa.

"Smatramo da će sada glumci imati solidne uslove za rad. Radili smo i na prostoru iza bine, sredili smo zidove koji su bili nebezbedni, a predstoji adaptacija kompletnog foajea, koja će obuhvatiti sređivanje zidova, podova, stubova. U toku su i radovi na peskarenju, tapaciranju i plastificiranju postojećeg nameštaja. Nadamo se da ćemo glumce koji budu gostovali na „Danima komedije“ od 20. do 27. marta dočekati u blistavom prostoru, koji će potpuno biti u funkciji umetnosti", navodi za Zorica Stojinović, direktorka Kulturnog centra u Jagodini.

Ona dodaje da je finansijer Skupština grada Jagodina i da je Kulturni centar poslednji put adaptiran pre dve decenije. Potom će kroz projektno finansiranje biti hoblovana i lakirana bina i nabavljene vatrostalne zavese za binu, jer su sadašnje iz 1964. godine.

U planu je i zamena sedišta u sali, ali to neće biti urađeno do festivala.

Što se tiče nove zgrade Kulturnog centra od 2.850 kvadrata i pozorišne sale, koja će , pored ostalog, imati preko 600 mesta i rotirajuću binu, završeni su spoljni radovi, a slede zanatski radovi, koji će trajati nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Otvorena još jedna zona u Beogradu – evo i gde

U okviru manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd "Beogradski dani porodice" danas je otvorena još jedna zona na Donjem Kalemegdanu, na kojoj se održava međunarodni festival "Fiš fest", saopštili su organizatori manifestacije.

19:58

11.5.2024.

22 h

Podeli: