Čačak - Društvo - B92 Lokal

Svetionik znanja: Srednjoškolci iz petnaest gradova Srbije stižu u Čačak

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca koje okuplja mlade iz 15 gradova Srbije s ciljem osmišljavanja kreativnih projekata za unapređenje svoje lokalne zajednice.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA/Kancelarija za mlade Čačak
Foto: RINA/Kancelarija za mlade Čačak

Mladi pišu projekte koji će direktno reagovati na probleme u lokalnoj zajednici na jednu od pet tema – ekologija, turizam, kultura, javno zdravlje i društveni aktivizam.

Kancelarija za mlade grada Čačka partner je projekta. Nakon selekcije svih zainteresovanih učenika treće i četvrte godine ovogodišnji tim predstavljaju Elena Peruničić i Ivana Stojanović, učenice Gimnazije, kao i Danijela Milinković, učenica Medicinske škole, uz mentorsku podršku koordinatorke Marjane Petronijević.

Čačanski tim u prethodnih nekoliko meseci istraživao je sa kojim problemom se suočavaju mladi Čačani, u okviru zadate teme - društveni aktivizam. Misija „EDI" rezultat je njihovog višemesečnog rada, projektno rešenje koje se bavi temom bezbednosti u saobraćaju i obuhvata niz edukativnih i praktičnih aktivnosti.

Od 15 gradova, učesnika na takmičenju, sinoć su proglašeni finalisti koji će imati priliku da svoje projektne ideje predstave stručnom žiriju koji će odrediti pobednika. U pitanju su timovi iz Bajine Bašte, Leskovca, Vršca, Vranja, Zaječara i Čačka koji su imali najbolje ideje i izvršene sve obaveze koje podrazumeva učešće.

Finale Svetionika znanja će se održati od 7. do 9. oktobra u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.