Umesto 100 biće 30 splavova na Savskom keju: Mesečni zakup minimalno 1.140 evra

Sto splavova je na Savskom keju trenutno nelegalno, a minimalna cena zakupa lokacije za splav po beogradskom javnom konkursu je 1.140 evra mesečno, rekao je danas gradski urbanista Marko Stojčić za TV K1.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

14:31

Umesto 100 biće 30 splavova na Savskom keju: Mesečni zakup minimalno 1.140 evra
Foto: Sergii Figurnyi/Shutterstock

Grad Beograd je ponudio 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini za splavove, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo sadašnjih vlasnika koji tvrde da je konkurs nezakonit i traže da se licitacija zaustavi.

"Sto splavova je na Savskom keju nelegalno, jer nemaju rešenje. Vrlo je jednostavno. Mnogi od njih su tu decenijama i ne plaćaju baš nikakvu nadoknadu. Da li je to ranije postavljano uz saglasnost nekih institucija, apsolutno da, ali ti ugovori niti postoje, niti su validni", rekao je Stojčić.

Dodao je da niko nema ugovor u skladu sa zakonom i da Beograd prema Zakonu o vodama ima ingerencije da na svojoj teritoriji obavlja zakup vodnog zemljišta gde se postavljaju plutajući objekti.

On je naveo da su splavovi postavljani tako što je svako mogao da zakači plovni objekta na slobodnom prostoru bez da ikog pita.

"Više gradskih uprava je pokušavalo da reši ovaj problem koji nije bezazlen i nije jednostavno rešiti ga. Prva i suštinska stvar je odluka da proces koji započnete i završite. Naš gradonačelnik je dao svima naloge šta ko treba da uradi u ovom postupku", rekao je Stojčić.

Objasnio je da je Beograd osmislio postupak koji će od početka do kraja da bude sprovodiv, te da će ga sigurno sprovesti.

"Do sada nije postojalo energije i volje u dovoljnoj meri da se reši problem sa splavovima. Tu i tamo se spominjalo, svima je smetalo, zaboravilo se, a u tom zaboravljanju pojavilo se još splavova i sada je to veći problem za rešiti", rekao je Stojčić.

Istakao je da nema aktivnih ugovora i niko ništa u skladu sa zakonom ne plaća.

"Stav države je da se poštuje zakon, a sada će se striktno poštovati zakon. Da se striktno poštovao zakon sada ne bismo bili u ovoj situaciji", naglasio je on. Naveo je da će pravna lica moći da učestvuju na tender, te da se uslovi za učešće nalaze na sajtu gradsko Sekretarijata za privredu.

"U suštini to znači da za svaku od 30 lokacija, koliko ih ima na Savskom keju, svako pravno lice koje ispunjava uslove podnosi ponudu za zakup tog prostora po kvadratom metru, ali za prostor od 700 kvadratnih metara kolika je zona akvatorijuma svakog od 30 mesta. Ko da najviše novca po pojedinačnoj poziciji, taj će imati prava da potpiše ugovor", objasnio je on.

Naveo je da jedna firma može maksimalno da licitira za dve pozicije, koje ne mogu da budu jedna pored druge.

Stojčić ističe da nisu tačne ocene opozicije da se ovim postupkom legalizuje postojeće stanje, već da je suprotno.

"Grad nema veze sa političkim partijama, niti ko je kad na vlasti. To je tema koja mora da se reši. Nijedan splav se ne poklapa sa onim što je na crtežu", rekao je on.

Ističe da su lokacije određene uz poštovanje standarda protivpožarne i zaštite bunara, kao i lokacija za polazak brodova.

"Ništa od tih ograničenja grad nije nametnuo. Mi smo samo poređali šta su pravila i kada smo to poređali dobili smo 30 lokacija na kojima je moguće postaviti splavove", rekao je on.

Stojčić je rekao da su u inspekciji videli da veći broj postojećih splavova neće ispuniti uslove za plovnu dozvolu.

"Imamo dve lokacije gde mogu da se sklone splavovi koji ne prođu na tenderu. Apelujem na vlasnike da to urade sami. Jedna opcija je privremena deponija u Luci Beograd, a druga opcija je lokacija koju pripremamo u zoni Jakova", rekao je on.

Dodao je da će za takve splavove biti definisana ležarina. On je najavio da ubuduće plutajući objekti različite namene neće moći više da budu u istoj zoni.

Istakao je da će splavovi morati da ispunjavaju neke estetske kriterijume. Rekao je da će posle smanjivanja broja splavova za dve trećine građana ponovo moći da vide reku.

"Mi se sada isključivo bavimo jednostavnim pravilima koja ćemo sprovesti", poručio je Stojčić.

Rekao je da će svaki splav morati da ima mini postrojenje za preradu otpadnih voda. Grad će za splavove pored prostora obezbediti pravilne priključke za vodu, struju i optički kabal.

Stojčić je poručio i da mora da se nađe neko rešenje za vikendice na Savskom nasipu.

"Definitivno nešto mora da se reši u tom prostoru i zbog broja i zbog kvaliteta gradnje i zbog ugrožavanja vode", rekao je on i dodao kako nije moguće u jednom trenutku sve teme pokrenuti ili otvoriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: