Beograd - Društvo - B92 Lokal

Uvedene značajne izmene kako bi se sprečila divlja gradnja u Beogradu

Viši javni tužilac u Beogradu naložio je javnim tužiocima Prvog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da iz plana i programa za ovu godinu izostave odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole.

Izvor: Novosti/S.V. Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: Milan Maricic/ATAImages
Ilustracija/Foto: Milan Maricic/ATAImages

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva (VJT) piše da će ukidanje ovog odeljenja prekinuti praksu po kojoj o svim prijavama za nelegalnu gradnju odlučuju samo tri zamenika javnog tužioca - dva u Prvom i jedan u Trećem osnovnom tužilaštvu. Ubuduće će se krivične prijave ravnomerno raspoređivati na sve zamenike javnih tužilaca, bez izuzetaka, prenose Novosti.

Prvo i Treće osnovno javno tužilaštvo su jedina dva tužilaštva u nadležnosti VJT koja su odstupila od pravila da se krivične prijave dodeljuju po unapred utvrđenom redosledu svim zamenicima javnih tužilaca, i to upravo u oblasti nelegalne gradnje.

"To je izazvalo podozrenje u javnosti, imajući u vidu da se radi o tužilaštvima na čijoj se teritoriji nalazi najskuplje i najekskluzivnije građevinsko zemljište - Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Stari grad", kažu u VJT.

Navedene izmene naložene su na osnovu izveštaja Odeljenja za profesionalni nadzor i pisanih izjašnjenja javnih tužilaca. Iz njih je utvrđeno da je, prilikom rešavanja ovih krivičnih dela, bila dominantna upotreba sporazuma o priznanju krivičnih dela, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su postupali u oblasti suzbijanja divlje gradnje nisu imali bilo kakvu specijalizaciju za navedenu oblast.

Takođe je uočeno, dodaju iz VJT, da su učiniocima krivičnih dela prevashodno izricane mere upozorenja ili kazne ispod zakonskog minimuma, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su se isključivo bavili gradnjom bez građevinske dozvole, nisu imali odgovarajuću komunikaciju sa Posebnim odeljenjem za sprečavanje korupcije VJT u Beogradu, odnosno nisu ukazivali na slučajeve u kojima postoji sumnja na pranje novca.

VJT očekuje da će ovi potezi povećati efikasnost tužilaštava u procesuiranju nelegalne gradnje, otklanjanju eventualnih koruptivnih tačaka u ovoj oblasti, kao i ujednačavanju tužilačke prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.