Beograd - Društvo - B92 Lokal

Spomenik Branku Pešiću na jesen na Velikom trgu u Zemunu

Spomenik Branku Pešiću, jednom od najpoznatijih Zemunaca i gradonačelniku Beograda od 1965. do 1974. godine, biće postavljen na jesen na Velikom trgu u pešačkoj zoni Zemuna.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojena je izmena Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću koja podrazumeva da se rad akademskog vajara Marka Kratohvila izmešta sa prvobitno usvojene lokacije na Masarikovom trgu na novu, gde će biti vidljivija i bolje uklopljena u postojeću arhitekturu i ambijent Starog jezgra Zemuna.

Kako se navodi na sajtu opštine Zemun, saglasnost za tu izmenu dale ta opština, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Gradski urbanistički zavod, Ministarstvo kulture i informisanja i JKP "Zelenilo Beograd".

Odbor za podizanje spomenika kreativni deo posla poverio je akademskom vajaru Marku Kratohvilu koji, dodaje se, od 2009. godine živi u Los Anđelesu i u međunarodnim razmerama je izgradio reputaciju originalnog ambijentalnog skulptora.

Podseća se da ime Branka Pešića od 2004. godine nosi ulica u Zemunu u kojoj je živeo, kao i u Lazarevcu i Petrovičiću (Surčin).

Bronzani reljef sa njegovim likom nalazi se u Saobraćajno-tehničkoj školi ”Zemun”, koja se do 1992. godine zvala Autosaobraćajni školski centar ”Branko Pešić”, navodi se i dodaje da je po Pešiću od 1996. godine ime nosila i jedna od mesnih zajednica u Zemunu.

Navodi se i da je 2016. godine na fasadu osnovne škole "Branko Pešić” u Svetotrojičinoj ulici postavljena bela mermerna spomen ploča sa Pešićevim likom u reljefu izlivenom u bronzi, povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Takođe, navodi se i da su potomci Branka Pešića zaveštali Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ”Adligat” bogatu zbirku predmeta kojima se Pešić služio i koje je tokom svog života dobio od slavnih gostiju srpske prestonice za legat, u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici.

Veliko delo koje je iza sebe ostavio kao učesnik u vrhu vlasti Beograda sa najdužim stažom u istoriji prestonice, spomenik je, svakodnevica i vizija: od saobraćajne infrastrukture (Mostarska petlja, most Gazela, Terazijski tunel…), stambene i poslovne izgradnje (Blok 45, Palata Beograđanka, hotel Jugoslavija, plan spuštanja Beograda na reke…), pokretanja gradske radio-stanice ”Studio B”, BITEF-a, FEST-a i još mnogo drugih manifestacija kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu