Beograd - Društvo - B92 Lokal

Kamene klupe, zelena brdašca, viseći ruzmarin... Kakav park dobija Beograd?

Grad Beograd sutra počinje izgradnju prve dve celine Linijskog parka na Dorćolu, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92.net, B92, TV Prva Beograd
Podeli
Linijski park; Foto: Beoinfo
Linijski park; Foto: Beoinfo

On je naglasio da se prva celina prostire od Beton hale do bastiona Sv. Jakova, a druga celina od bastiona Sv. Jakova do SC "25. maj - Milan Gale Muškatirović.

"Na prostoru gde počinjemo izgradnju Linijskog parka trenutno postoje šetna i biciklistička staza, ostaci nekadašnje železničke pruge, kao i malo slobodnih zelenih površina koje su mahom devastirane i obrasle samoniklom vegetacijom", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda gostujući na Televiziji Prva.

On je objasnio da je projektom Linijskog parka predviđeno razdvajanje glavne pešačke zone i biciklističke staze trakom zelene površine.

"Pešačka staza, koja će biti formirana na mestu postojeće, predviđena je sa zastorom od kamenih ploča na površini od 1.559,17 kvadratnih metara i biće oivičena sivim granitnim, frezovanim ivičnjakom, dok će na suprotnoj strani uz zastor biti postavljena metalna ograda po ugledu na postojeću ogradu ispred Beton hale. Biciklistička staza biće izgrađena od asfaltnog zastora površine 1.004,60 kvadratnih metara, a na mestu postojećeg obezbeđenja nasipa predviđena je izrada nove betonske kaskadne zaštite nasipa", rekao je Vesić.

Beograd još nije imao ovakav park: Projektovale ga naše arhitekte, imaće izmenjiv sadržaj i terapeutske biljke

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedio kontinuitet između postojećeg šetališta i novoprojektovanog rešenja, površina ispred restorana "Bela vista" osmišljena je kao plato sa zelenim brdašcima kako bi prostor bio dodatno oplemenjen.

"Da bi se obezbedila sigurnost i udobnost budućim korisnicima, prostor će biti opremljen parkovskim mobilijarom - metalnom ogradom, šest malih i sedam velikih kamenih klupa, 13 malih klupa sa naslonom, 14 đubrijera, 13 velikih drvenih sedišta na tribinama kao i tri mala drvena sedišta na tribinama. U okviru betonske kaskadne zaštite nasipa planirano je ozelenjavanje žardinjera perenama i sadnja ukrasnog drena, dok je duž zelene površine iznad kaskadne zaštite planirana sadnja visećeg ruzmarina. S obzirom na položaj podzemnih utvrđenja Beogradske tvrđave, planirana je sadnja osam drvorednih sadnica visokih lišćara u delu gde je dozvoljeno, a čitav prostor biće oplemenjen sa 83 komada lišćarskog šiblja, 4.664 različitih vrsta perena, 717 različitih vrsta ukrasne trave, 78 lukovica i 60 poleglih četinara. Automatski sistem za zalivanje 'kap po kap' biće ugrađen za navodnjavanje žbunja i perena, dok će za travnjak biti ugrađeni rasprskivači", objasnio je Vesić i dodao da će oko drvorednih sadnica biti ugrađen sistem za zalivanje korenovog busena sadnica drveća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.