Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd još nije imao ovakav park: Projektovale ga naše arhitekte, imaće izmenjiv sadržaj i terapeutske biljke

Počinje izgradnja Linijskog parka na najatraktivnijoj lokaciji u starom delu Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Biće nam potrebno tri godine da završimo Linijski park, jer postoji jedan broj nelegalnih i legalnih objekata koje ćemo morati da uklonimo kao i stare železničke šine. Kada završimo Linijski park, imaćemo jedinstven park u svetu uz obalu reka dužine 4,6 kilometara", rekao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, preneo je Beoinfo.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Dodao je da je ponosan na ovaj projekat zato što je to najvažniji projekat uređenje javnih prostora.

"Uređenje prve dve celine izvešće Javno komunalno preduzeće 'Zelenilo – Beograd'. To je prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do SC '25. maj – Milan Gale Muškatorivić' i taj deo počinje da se gradi početkom naredne nedelje. Za ostalih osam celina Linijskog parka Sekretarijat za investicije objaviće javnu nabavku za projektovanje i izvođenje radova. Očekujem da u letnjim mesecima krenemo sa radovima u ostalih osam celina", rekao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je objasnio da su Linijski park projektovale mlade domaće arhitekte zbog čega je posebno ponosan.

"Naše arhitekte su uradile sjajan posao projektujući metro stanice u Beogradu", rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Pojasnio je da je Linijski park zamišljen tako da nema trajne sadržaje, već izmenjive u odnosu na doba i vreme kada se događaji i kulturne aktivnosti obavljaju.

"Tu će biti i sportskih aktivnosti, privremenih komercijalnih sadržaja, amfiteatara i preko sto drugih sadržaja. Obezbedili smo takođe prostor za parkiranje, a posebno je interesantno to što ćemo saditi terapeutske vrste biljaka što je veoma moderno u svetu", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Uređenjem Linijskog parka dobijamo 4,6 kilometara zelenih površina, kazao je on.

"Ako tome dodamo da smo doneli odluku da Adu Huju proglasimo javnom zelenom površinom, jasno je da ulažemo u zelene površine našeg grada", rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.