Deca iz dijaspore na "šampionskoj" terasi Starog dvora FOTO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović primili su danas u Starom dvoru više od 200 dece srpskog porekla iz dijaspore koja su polaznici kampa "Sport stars", a borave u Srbiji od 21. do 31. jula.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 29.07.2021.

15:43

Deca iz dijaspore na
Foto: Beoinfo

Obraćajući se deci, Vesić je rekao da oni potiču iz različitih krajeva, ali da je, kako je istakao, svima zajedničko da pripadaju srpskom narodu i da im je svima glavni grad Beograd, prenosi Beoinfo.

"Treba da volite svoja mesta, svoje sugrađane koje god vere i nacionalnosti bili, ali treba da čuvate svoj identitet, svoju kulturu, osećaj pripadnosti našem narodu i, što je najvažnije, da budete ponosni što ste deo srpskog naroda. Mi, kao najveći narod na Balkanu, imamo i najveću obavezu da čuvamo i sebe, ali i druge. Što više upoznajete Beograd, vi postajete svesni kakva je naša istorija, tradicija i kultura", istakao je Vesić.

On je deci posebno ukazao na čuveni balkon Starog dvora gde dolaze naši najbolji sportisti, naši šampioni posle osvajanja trofeja i medalja i gde ih dočekuju Beograđani.
Foto: Beoinfo
"Naši sportisti koji sada osvajaju medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju takođe će doći na ovaj balkon. Danas ćemo tu terasu da otvorimo za vas, jer danas ste vi naši šampioni. Imaćete priliku da se popnete na terasu gde su bili i Novak Đoković i naši vaterpolisti, odbojkaši i odbojkašice, košarkaši i košarkašice i svi oni koji su osvajali medalje za Srbiju", rekao je Vesić koji je decu poveo na „šampionski” balkon. posle čega je za njih u dvoru upriličen ručak.

Andreja Mladenović je pozvao decu da po grupama obiđu i „šampionsku terasu” u Starom dvoru, precizirajući šta su sve videla u Beogradu, kao i to da im predstoji obilazak spomenika Stefanu Nemanji i Hrama Svetog Save.

Mladenović je istakao da je ovaj kamp odlična prilika da deca upoznaju prestonicu Srbije i njene kulturno-istorijske spomenike.

Lazar Mladenović, direktor kampa "Sport stars", precizirao je da je ove godine organizovan nešto veći kamp nego lane, sa oko 250 prijavljenih učesnika, ali da je zbog globalne epidemiološke situacije došlo oko 230 dece.
Foto: Beoinfo
"Prethodnih osam dana oni su u Domu učenika 'Patrijarh Pavle', gde su im obezbeđeni smeštaj, obroci i tereni za treninge. Trenirali su dva puta dnevno, a pohađali su i časove srpskog i istorije", rekao je Lazar Mladenović, navodeći da je slogan manifestacije "Srbija te zove".

On je pojasnio da su u Beograd došla deca iz dijaspore, i to iz Austrije, Nemačke, Švedske, Amerike, Kanade, Australije, kao i deca iz regiona, sa Kosova i Metohije i iz Srbije. Dakle, dodao je Mladenović, ove godine je pet puta veći broj dece nego prošle.

Na kraju je istakao da je velika čast što su drugu godinu zaredom organizovani prijemi kod predsednika Srbije i zamenika gradonačelnika, na čemu im je zahvalio, kao i na tome što su prepoznali da je ovo "važna srpska nacionalna priča".

"Deci na ovaj način pokazujemo da je Beograd njihov grad, a Srbija njihova zemlja i da nemaju dilemu za koga će da nastupaju na budućim sportskim takmičenjima", kazao je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: