Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd izbliza: Osvetljena Noć istraživača u glavnom gradu

Tokom dva dana, 29. i 30. septembra, od 16 do 22 sata, nauka je obasjala gradove širom zemlje.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

Tokom tradicionalne manifestacije "Evropska noć istraživača", naučnici, prvenstveno oni koji tek ulaze u svet nauke su, na zabavan i inspirativan način, pokazali kako to sve nauka može da oblikuje naš svet i utiče na naše svakodnevne živote.

Ipak, čini se da je posebno svetlelo u Beogradu.

Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

Na više mesta širom centralnog gradskog jezgra, od Narodnog muzeja, preko Srpske akademije nauka i umetnosti, pa sve do Prirodno-matematičkog fakulteta, mladi naučnici upoznavali su Beograd, njegove građane i posetioce sa najsjajnijim naučnim dostignućima – od starih vremena pa sve do sada.

"Slogan ovogodišnje manifestacije, 'Svetlost nauke', prati glavnu temu manifestacije - nauka za javnost - i govori upravo o našoj želji da osnažimo svest javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke u društvu. U susret glavnom događaju pripremili smo nekoliko promotivnih vikend druženja kao i Nedelju istraživača. Mnoštvo sadržaja, a jedna misija - da se osvetli zabavno lice nauke. Evropska noć istraživača više je od slavljenja nauke - to je podsetnik da naša glad za razumevanjem sveta nema granica, podsetnik na to da, kada se istraživači, pronalazači i radoznali umovi sretnu - nastaje magija", saopšteno je iz organizacije ovog, u pravom smislu reči – sjajnog događaja.

Program svečanog otvaranja 14. Evropske noći istraživača počeo je panelom u Velikoj sali Muzeja nauke i tehnike, nakon čega je usledila i zvanična ceremonija, a zatim i obilazak postavki u muzeju, kao i na platou ispred muzeja.

Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

Ovu manifestaciju otvorili su ambasador Evropske unije u Srbiji – Emanuele Žiofre, kao i ministarka nauke dr Jelena Begović.

"Opredelili smo ukupno 31,5 miliona evra za Fond za nauku, ali i za podršku neophodnim reformama i izgradnji kapaciteta naučnih i istraživačkih instituta u javnom sektoru, uključujući 16,5 miliona grantova naučnicima koji su sada izabrani. Naš fokus je da podržimo izvrsnost srpske nauke i istraživanja i da omogućimo briljantnim umovima koje ova zemlja ima da odu još dalje, kao deo šire agende EU za istraživanje i inovacije" poručio je Žiofre.

I ministarka Begović je istakla ogroman značaj ove manifestacije, ističući brojne planove za budućnost.

"Mnogi naši istraživači i naučnici zaista u svojim oblastima daju značajan doprinos na globalnom nivou. Njihova stručnost i predanost su neosporni, i mi se ponosimo njihovim uspesima. Veliki broj njih se usavršava u evropskim zemljama, gde stiču dragoceno iskustvo. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija posvećeni su poboljšanju položaja naučnika, inovatora i istraživača u Srbiji. Radimo na stvaranju podsticajnog ekosistema u našoj zemlji, kako bismo omogućili našim talentovanim istraživačima i naučnicima da se vrate u Srbiju i doprinesu razvoju naše naučne zajednice. Naša vizija je da Srbija postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija, i radimo naporno kako bismo ostvarili taj cilj", rekla je ministarka.

Glavna dešavanja

Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

U 14. Noći istraživača Muzej nauke i tehnike pretvoren je u pravi mali naučni sajam sa brojnim zanimljivim postavkama.

U Velikoj sali muzeja svoje programe predstavili su Centar za promociju nauke, Institut Biosens, Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku, bazirane prvenstveno na rezultatima ulaganja Evropske unije u Srbiji.

U ostalim salama i na platou muzeja posetioci su imali priliku da vide i prezentacije Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Fakulteta za fizičku hemiju, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Gimnazije Zaječar, kao i Centra za zabavne nauke "MoleKul".

Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

Portal B92.net zabeležio je utiske ovogodišnjih "izlagača", koji su nam približili svet nauke i otkrili šta je to što predstavljaju ove godine.

"Kao što vidite, naš cilj je da nauku popularizujemo i približimo našim sugrađanima. Ove godine smo odlučili da ispoštujemo slogan manifestacije – 'Svetlost nauke", i da baš tako, zaista u najboljem svetlu prikažemo najveća dostignuća prirodnih nauka, od fizike i hemije, preko matematike, pa sve do biologije i geografije", objasnila je Jovana, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta.

Foto: B92.net/D.P.
Foto: B92.net/D.P.

Ni posetioci ovog događaja nisu ostali ravnodušni.

"Ovo je predivno, Beograd zaista zaslužuje jedan ovakav festival koji slavi nauku i približava je svim uzrastima. Prava je divota videti ovoliku decu da se interesuju za nauku. Stalno pričaju kako deca zure u telefone. Evo, imamo priliku da vidimo da to baš i nije istina. Beograde, budi punosan", poručila je baka Olga, koja je sa dvoje unučića došla na plato ispred PMF-a, kako bi prisustvovala pravom "prazniku" nauke.

Da je nauka u Srbiji zaista nešto čemu se pridaje značaj, pokazuje najsvetliji primer prestonice, ali i drugih gradova u Srbiji.

Procena organizatora je da je ove godine manifestaciju "Evropska noć istraživača" posetilo oko 70.000 ljudi, što pokazuje da Beograd, ali i cela Srbija, zaista imaju zalog za svetlu budućnost.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Begrada, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.