Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd: Gradi se centar za praćenje mutacija virusa?

Centar za praćenje mutacija virusa – Kako se navodi u obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka objavljenog od strane Republičke direkcije za imovinu, Državni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, zajedno sa Pekinškim institutom za genomiku (Beijing Genomics Institute) planira da uz podršku Vlade Srbije izgradi Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Izvor: eKapija, Beograduzivo.rs Beograd
Podeli
Foto: Depositphotos/Surabky
Foto: Depositphotos/Surabky

Dodaje se da su predmet nabavke građevniski radovi na rekonstrukciji objekta u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu, a za potrebe Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku koji bi se, kako se navodi, pre svega bavio praćenjem mutacija odnosno varijanti SARSCoV-2 u Srbiji.

U pitanju je dodela ugovora bez objavljivanja tendera, a kao razlog navodi se da je trenutno od krucijalnog značaja praćenje nastanka i kretanja mutacija u populacijama i to na velikom broju uzoraka. Dodaje se da je neophodno što pre uspostaviti pomenuti Centar kako bi se moglo pravovremeno odreagovati u zavisnosti od prikupljenih informacija o prisustvu varijanti virusa koji cirkulišu u populaciji, prenosi eKapija.

U planu je proširenje laboratorijskih kapaciteta, prvenstveno za sekvenciranje celokupnog genoma SARSCoV-2 virusa, a u ovu svrhu biće adaptirano potkrovlje Instituta i izgrađene nezavisne laboratorijske linije.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, u Centar za sekvenciranje biće uloženo 5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu