Beograd: Gradi se centar za praćenje mutacija virusa?

Centar za praćenje mutacija virusa – Kako se navodi u obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka objavljenog od strane Republičke direkcije za imovinu, Državni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, zajedno sa Pekinškim institutom za genomiku (Beijing Genomics Institute) planira da uz podršku Vlade Srbije izgradi Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Izvor: eKapija

Četvrtak, 13.05.2021.

08:32

Beograd: Gradi se centar za praćenje mutacija virusa?
Foto: Depositphotos/Surabky

Dodaje se da su predmet nabavke građevniski radovi na rekonstrukciji objekta u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu, a za potrebe Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku koji bi se, kako se navodi, pre svega bavio praćenjem mutacija odnosno varijanti SARSCoV-2 u Srbiji.

U pitanju je dodela ugovora bez objavljivanja tendera, a kao razlog navodi se da je trenutno od krucijalnog značaja praćenje nastanka i kretanja mutacija u populacijama i to na velikom broju uzoraka. Dodaje se da je neophodno što pre uspostaviti pomenuti Centar kako bi se moglo pravovremeno odreagovati u zavisnosti od prikupljenih informacija o prisustvu varijanti virusa koji cirkulišu u populaciji, prenosi eKapija.

U planu je proširenje laboratorijskih kapaciteta, prvenstveno za sekvenciranje celokupnog genoma SARSCoV-2 virusa, a u ovu svrhu biće adaptirano potkrovlje Instituta i izgrađene nezavisne laboratorijske linije.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, u Centar za sekvenciranje biće uloženo 5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: