Ova rasa je bila blizu istrebljenja, a predsednici ih obožavaju

Nije teško shvatiti zašto toliko obožavamo buldoge. Ovi neodovljivi psi nedavno su se našli na četvtom mestu po popularnosti rasa u Americi.

Izvor: B92, petmagazine.rs

Subota, 17.11.2018.

09:50

Ova rasa je bila blizu istrebljenja, a predsednici ih obožavaju
Foto: Thinkstock

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj rasi.

Odgajani su da se bore s bikovima

Borbe s bikovima bile su čest sport u Velikoj Britaniji od 13. veka pa sve do konačne zabrane 1835. godine. Buldozi, koji su bili specijalno uzgajani za ove okršaje, puzili su sasvim priljubljeni uz zemlju i pokušavali da ujedu bika (ili ponekad medveda ili konja) za njušku. Kad ugrizu, nisu puštali ni za živu glavu – zato nisu bili retki prizori buldoga koji leti u vazduh zato što ga je bik odbacio. Mnoge životinje (i ljudi) bile su ozbiljno povređene, pa čak i gubile život u ovom „sportu”.

Njihov neobičan izgled ima svrhu

Kao što smo rekli, buldozi su gajeni da budu efikasne mašine u borbi s bikovima. Zdepasto telo omogućavalo im je da se „prizemlje” i pruže otpor biku koji pokušava da ih „lansira” u vazduh, a naborana koža bila je kao štit koji je čuvao vitalne organe. Bora na licu služile su kao kanali koji su odvodili krv s lica i iz očiju, a izbačena donja vilica omogućavala je čvršći ugriz. Čak je i skraćena njuška imala svrhu – omogućavala im je da dišu dok se drže za bikovu njušku.

Bili su na ivici istrebljenja

Kad su borbe bikova zabranjene u Engleskoj, buldozi su postali nepotrebni. Izgledalo je da su rasi odbrojani dani, ali ljubitelji pasa nisu odustali od njih. Počeli su da ih odgajaju tako da razviju nežniji i mirniji karakter.

Veoma su nezavisni

Buldozi su samodovoljni i odlučni, što ih čini nezavisnijim od drugih pasa. To im omogućava da rešavaju problem bez pomoći i uputstva vlasnika.

Treba ih držati dalje od vode

Zbog velike glave i zdepaste građe buldozi se ne snalaze u vodi. Iako ima i onih koji umeju da plivaju, najbolje je ne iskušavati sreću.

Potrebna im je pomoć u reporodukciji

Još jedna posledica čudne građe buldoga jesu teškoće u začeću. Mužjaci imaju poteškoća da oplode ženke, pa se većina uzgajivača odlučuje za veštačku oplodnju. I porođaj je prava muka zbog velike glave mladunca. Pošto to može da rezultira smrću, većina pripadnika ove rase rađa se carskim rezom.

Englezi ih obožavaju

U Engleskoj se smatraju nacionalnom rasom. Tokom Drugog svetskog rata Velika Britanija je često predstavljana kao bulldog opasnog izgleda. Vinstona Čerčila zvali su Britanski Buldog zbog naravi, ali i izgleda. Uprkos nadimku, Čerčil je imao dve pudle.

Predsednici ih vole

Dva američka predsednika imali su buldoge. Kalvin Kulidž imao je jednog koga je zvao Boston Bins, a ljubimac Vorena Herdinga zvao se O Boj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: