Obeležava se stogodišnjica rođenja Mije Aleksića: Program Jugoslovenske kinoteke u njegovu čast

Septembar i oktobar su rezervisani za događaje u čast stogodišnjice rođenja velikana srpskog glumišta Mije Aleksića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu od 26. do 28. septembra biće obeležena stogodišnjica rođenja Mije Aleksića. Na dve besplatne projekcije danas biće prikazana muzička komedija "Pusti snovi" iz 1968. godine u režiji Soje Jovanović.

Od 29. septembra do 1. oktobra, ali ovog puta u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, biće prikazano ukupno 12 fimova kojima je Mija Aleksić dao svoj pečat i plenio talentom u komičnim rolama.

Među njima su "Na mesto, građanine Pokorni!“ (1964) Radivoja Lole Đukića, "Čovek iz hrastove šume" (1964) Miodraga Miće Popovića, "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, "Varljivo leto ’68" (1984) Gorana Paskaljevića…

Osim u Beogradu, u rodnom gradu ovog velikana sada se već tradicionalno održava manifestacija "Dani Mije Aleksića", ove godine od 26. septembra do 10. oktobra u Kulturnom centru koji sada nosi njegovo ime.

Na svečanom otvaranju manifestacije biće uručena nagrada "Mija Aleksić – Biti glumac", ustanovljena 2018. godine, a ovogodišnji laureat je Branimir Brstina, saopštio je direktor Dragan Arsić i dodao da se to priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume dodeljuje na predlog prethodnih dobitnika (Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu