Kultura

Utorak, 26.09.2023.

13:00

Obeležava se stogodišnjica rođenja Mije Aleksića: Program Jugoslovenske kinoteke u njegovu čast

Septembar i oktobar su rezervisani za događaje u čast stogodišnjice rođenja velikana srpskog glumišta Mije Aleksića.

Izvor: B92

Obeležava se stogodišnjica rođenja Mije Aleksića: Program Jugoslovenske kinoteke u njegovu čast
Foto: Profimedia

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu od 26. do 28. septembra biće obeležena stogodišnjica rođenja Mije Aleksića. Na dve besplatne projekcije danas biće prikazana muzička komedija "Pusti snovi" iz 1968. godine u režiji Soje Jovanović.

Od 29. septembra do 1. oktobra, ali ovog puta u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, biće prikazano ukupno 12 fimova kojima je Mija Aleksić dao svoj pečat i plenio talentom u komičnim rolama.

Među njima su "Na mesto, građanine Pokorni!“ (1964) Radivoja Lole Đukića, "Čovek iz hrastove šume" (1964) Miodraga Miće Popovića, "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, "Varljivo leto ’68" (1984) Gorana Paskaljevića…

Osim u Beogradu, u rodnom gradu ovog velikana sada se već tradicionalno održava manifestacija "Dani Mije Aleksića", ove godine od 26. septembra do 10. oktobra u Kulturnom centru koji sada nosi njegovo ime.

Na svečanom otvaranju manifestacije biće uručena nagrada "Mija Aleksić – Biti glumac", ustanovljena 2018. godine, a ovogodišnji laureat je Branimir Brstina, saopštio je direktor Dragan Arsić i dodao da se to priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume dodeljuje na predlog prethodnih dobitnika (Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: