Otvorena prva izložba holandskog umetnika Remija Jungermana u Srbiji FOTO

Izložba “Linijom do iskona” holandskog umetnika Remija Jungermana, poreklom iz Surinama, otvorena je u Galeriji "Dots" i trajaće do 18. novembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Na prvoj izložbi u Srbiji, Jungerman se predstavlja radovima nastalim tokom proteklih 16 godina, koji obuhvataju umetničke medije od skulpture, preko zidnih i prostornih instalacija, kolaža, panela i sito štampe, do video rada.

Posetioci mogu videti rad “Captain Broos” iz 2007, a među zidnim instalacijama, karakterističnim za Jungermanov opus, izdvajaju se “Orgade” (2008), “Wise words” (2010) i “Rite of Passage” (2013). Jungerman je rekao za Tanjug da mu je u prvom susretu sa srpskom publikom bilo važno da pokaže ne samo skore radove, nego i one stvorene tokom vremena, "kako bi ljudi razumeli odakle razne stvari dolaze". Najkasniji eksponati su vrlo minimalistički paneli, sa dosta tekstilnih elemenata, a Jungerman kaže da i takvi u sebi nose slojeve njegovih ranijih radova i u osnovi "počivaju u verskoj praksi surinamskog naroda i poveznica su sa precima".

Jedan od nosećih radova beogradske izložbe je video rad “Broos” sastavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi. Film nosi ime po Jungermanovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, a umetnik ističe da, time "pokušava da ispriča širu priču".

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Jungerman prilazi umetnosti modernistički, ali dodaje da mu je početna tačka geometrija nastala na afričkom kontinetu, koja je potom prešla u obe Amerike.

Pokušavam da posmatram stvari na drugi način. Ne od modernizma, nego od uticaja geometrije afričkog kontineta na Amerike", istakao je umetnik. Jungermanu je duhovnost važna, odnosno afro-surinamska Vinti vera, gde su dva osnovna elementa tekstil i glina.

"Koristim dosta značenja iz obreda. Glina je materijal koji se koristi za čišćenje tokom obreda. Moj radni postupak je obredni posupak. Radovi su ostaci tog postupka", naveo je umetnik. Jungerman je privukao globalnu pažnju kada je nastupio 2019. godine kao predstavnik Holandije na Bijenalu u Veneciji, sa prostornom instalacijom “Visiting Deities”, zajedno s radovima umetnice Iris Kensmil.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Nakon toga usledile su brojne samostalne muzejske i galerijske izložbe među kojima je ona u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2021–2022), kao i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za umetnost “Dr A.H. Heineken”, najprestižnija nagrada za vizuelnu umetnost u Holandiji, koju je dobio 2022. godine. Izložbu je podržala Ambasada Holandije, a kustoskinje su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu