Danski slikar dao prazne ramove muzeju kao delo, pa sud traži da vrati novac

Danskom umetniku Jensu Haningu, koji je uzeo velike sume novca na pozajmicu od muzeja u danskom Alborgu i priložio prazne ramove kao svoje umetničko delo, sud u Kopenhagenu naložio je danas da vrati pozjamljena sredstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Ysbrand Cosijn
Foto: Shutterstock/Ysbrand Cosijn

Kunsten, muzej moderne umetnosti u Alborgu, u severnoj Danskoj, je 2021. godine od Haninga, konceptualnog umetnika čiji se rad fokusira na moć i nejednakost, naručio da rekonstruiše dva ranija dela koja su koristila desetine novčanica za predstavljanje prosečnih prihoda, preneo je ''Gardijan''.

Reč je Haningovom radu iz 2007. godine "Prosečan danski godišnji prihod", koji prikazuje novčanice u krunama pričvršćene za platno u okviru, dok se drugo delo iz 2011. godine odnosi na austrijske prihode za šta su korišćenje novčanice u evrima.

Muzej je obezbedio oko 532.000 kruna (oko 71 hiljade evra) iz svojih rezervi za reparaciju umetničkih dela, kao i honorar umetnika od oko 40.000 kruna, ali kada je osoblje raspakovalo novoisporučene radove, zateklo je dva prazna okvira sa naslovom "Uzmi novac i beži". Muzej je izložio nova umetnička dela, ali je od Haninga tražio da vrati novac, a kada je on to odbio, ustanova je preduzela pravni postupak.

Direktor Muzeja Kunsten Lase Anderson rekao je oni nisu bogata ustanova. "Moramo pažljivo da razmislimo o tome kako trošimo svoja sredstva i da ne trošimo više nego što možemo sebi da priuštimo", rekao je on. Haning je istakao ''da je posao u tome što je uzeo novac od muzeja''. "To nije krađa, to je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo posla", naveo je umetnik.

Prema njegovim rečima, time je želeo da ohrabri druge ljude koji imaju mizerne uslove rada da učine isto. "Ako oni sede na nekom mizernom poslu i ne dobijaju platu, a od njih se zapravo traži da daju novac da bi otišli ​​na posao, onda treba da zgrabe šta mogu i pobede", poručio je Haning.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu