Ljubisav Ćirić dobitnik nagrade "Pavle i Milka Ivić"

Slavističko društvo Srbije i Odbor za dodelu Nagrade "Pavle i Milka Ivić", na konferenciji u prostorijama Instituta za srpski jezik SANU, saopštili da je dobitnik za 2019. godinu Ljubisav Ćirić za knjigu “Rečnik govora Lužnice”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

18:26

Ljubisav Ćirić dobitnik nagrade
Foto: Tanjug/ Sava Radovanoviæ

Prisutnima su se obratili profesor Vučina Raičević, predsednik Slavističkog društva Srbije, i akademik Slobodan Remetić, predsednik Odbora za dodelu Nagrade "Pavle i Milka Ivić".

Remetić je ovom prilikom istakao da je nagrađeno delo, iz domena dijalekatske leksikografije, jedne od grane dijalektologije, iscrpan rečnik koji predstavlja pouzdan oslonac za rekonstruisanje materijalne i duhovne kulture srpskog sela budući da su dve revolucije - tehnološka i ideološka, kod nas iz temelja izmenile život ruralnih sredina i "doslovce zatrle mnoge stare običaje i oblike ranijeg privređivanja".

"Ovo delo donosi podatke na osnovu kojih se mogu monografski obraditi i ostali segmenti jezičke strukture. Životno delo profesora Ćirića na najautentičniji način svedoči i verno oslikava karakterologiju ljudi tog područja - sada se tačno zna šta Lužničani cene, čega se plaše, a čega stide, kakva je njihova trpeza i način ne koji obeležavaju praznike i sve ostalo što je bitno u njihovom životu", kazao je Remetić.

Predsednik Odbora istakao je i da "Rečnik govora Lužnice" ostvaruje zavidan leksikografski nivo, a da sve u ovom delu, i sa sadržajne, i sa formalne strane gledano, u duhu je onih gledanja koja su obeležavala i profesora Pavla Ilića, čije ime nagrada i nosi.

"Kažu da roditelji, učitelji i zavičaj predstavljaju sveto trojstvo, o koje se mnogo lakše ogešiti nego li mu se odužiti. Ćiriću je pošlo za rukom da zaduži zavičaj, a što se struke i učitelja tiče, gotovo da nema jezičkog stručnjaka kod Srba da se može pohvaliti ovakvim delom", zaključio je Remetić.

Nagrada “Pavle i Milka Ivić" biće uručena Ljubisavu Ćiriću 6. februara na skupu slavista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: