Vlastimir Sudar: "Disidentstvo je potrebnije nego ikad"

Profesor na Kingston univerzitetu u Londonu, filmski poslenik Vlastimir Sudar, član žirija ovogodišnjeg "Kustendorfa", primećuje da su mladi autori danas potpuno svesni okruženja i problema u svojim zemljama, ali i da u umetnosti danas nedostaje stvarnog radikalnog promišljanja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

15:50

Vlastimir Sudar:
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Sudar je u razgovoru za Tanjug istakao da je takmičarski program 11. festivala na Mećavniku odličan i da su filmovi studenata i mladih autora iz čitavog sveta jako dobri u pogledu ideja i produkcije.

"Malo mi se srce cepa kada vidim da su mladi ljudi, koliko god da su pristojni i fini i često deluju povučeno, potpuno svesni da žive u svetu koji je nestabilan, koji ima jako puno problema. Ostale kolege u žiriju kažu: Sve je ovo divno i krasno, ali koliko njih će zapravo uspeti da ostvari karijeru u savremenim uslovima koji su sve suroviji za nove produkcije", konstatovao je Sudar.

Primećuje da ima divnih filmova, pogotovo sa Bliskog istoka, u kojima čak i kada su komedije jasno se vidi da su njihovi autori svesni svih problema u svojim državama i u okruženju i šta sve njihova društva drži zatvorenim u metastazi.

"S jedne strane me to boli, ali osećam se sigurnije i samopouzdanije da vidim da mlade generacije dobro prepoznaju sve i nadam se da će oni uraditi nešto bolje nego što smo mi", dodao je on.

Na pitanje o situaciji u Velikoj Britaniji, gde živi od 1992. godine, kaže da je slično i da i tamo ima dosta anksioznosti šta kada se završi fakultet.

"Velika Britanija je vrlo specifična i što se filma tiče ima više nesreća u jednoj sreći. Ima veoma veliku pozorišnu tradiciju i uvek se više brinula o tome. Ima državnu televiziju BBC oko koje se stalno lome koplja da li treba da prima državne subvencije u društvu koje je uvek bilo okrenuto slobodnom tržištu. Država je fokusirana na pozorište i televiziju i film je upao u taj procep, a pritom je u pitanju englesko jezičko područje pa su filmovi pogodni za holivudske bioskope", ispričao je Sudar.

Britanska filmska industrija je, prema njegovom mišljenju, dosta "sklještena između svih tih stvari" zbog čega studenti imaju zazor šta dalje i situacija je mnogo bolja, na primer, u Francuskoj.

U tom kontekstu ocenjuje da je odlična ideja "Kustendorfa" da direktno spaja mlade talente sa onima koji su uzeli velikog zamaha u karijeri i da se to iskustvo direktno deli.

"Svakom autoru je svaki sledeći film prvi, svaki donese nove probleme za koje niko unapred ne može da vas pripremi nego morate iznova da donosite kreativna rešenja", smatra Sudar.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Filmski centar Srbije je krajem prošle godine, kada se navršilo 50 godina filma "Skupljači perja", objavio Sudarovu knjigu "Portret umetnika kao političkog disidenta: Život i delo Aleksandra Petrovića", baziranu na njegovoj doktorskoj disertaciji, a koja je prethodno izašla 2013. u Bristolu.

"Aleksandar Petrović je otvorio put autorima poput Emira Kusturice, Slobodana Šijana, put za nova promišljanja šta je naša kultura. On je prvi doneo spektakl velikog filma, a da nije partizanski", kazao je Sudar, naglasivši da je Petrovićevo delo nešto na šta se treba stalno osvrtati i iz čega se može jako puno naučiti.

Što se tiče disidentske kulture, Sudar kaže da je interesantno koliko je kod nas još uvek taj termin jako osetljiv i da je dosta kritikovan zato što je baš to izabrao.

"U knjizi se taj termin više odnosi na filmove gde se prati razvoj politicke misli autora čiji se prvi film zvao ''Uz druga je drug'', koji je slavio uvođenje samoupravljanja, a onda se vremenom menjao, učio, da bi krajem šezdesetih godina došao do filmova poput ''Biće skoro propast sveta'' koji su bili kritikovani na najvišim partijskim sastancima", objasnio je on.

Sudar konstatuje da je kultura danas dosta promenjena, da je mnogo lakše govoriti o mnogim stvarima, ali je sve manje stvarno radikalnog promišljanja, koje je kao i uvek veoma potrebno.

Zbog toga smatra veoma važnom satiričnu dramu "Kvadrat" Šveđanina Rubena Estlunda, takođe gosta ovogodišnjeg "Kustendorfa", koji se otvoreno suočio sa mnogim demonima.

"Disidentsvo je potrebnije nego ikad", naglasio je Sudar.

Na pitanje o kinemetografiji na prostoru bivše Jugoslavije, Sudar je podsetio da smo devedesetih godina preživeli veliku traumu i da je došlo do potpune promene produkcionih odnosa.

"Sada polako dolazi do readaptacije, do izgradnje novih produkcionih odnosa i normalno je da nisu mogli svi odmah da se snađu u tome i da je zbog toga došlo do pada produkcije. Kada imate manji broj filmova, onda kvalitet ide iza toga. Ima mnogo talenta, jako puno volje i nadam se da će biti sve bolje i bolje", rekao je Sudar, dodavši da je jako dobro što postoje koprodukcije između bivših jugoslovenskih republika.

Pored akademske karijere i pisanja o filmu, Sudar priprema sa Nikolom Mijovićem, kolegom sa studija u Londonu, igrani film "Granice kiše".

"'Granice kiše'' vidimo kao naše ljubavno pismo prostoru sa kog smo potekli. Film govori o ljubavi i nadi, a radnja se dešava na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske", rekao je Sudar, izrazivši nadu da će film već sledeće godine biti u bisokopima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: