Katarina Tripković krajem meseca na izložbi u UN

Veliki broj skulptura i spomenika na javnim površinama dela su mlade vajarke Katarine Tripković, koja će se krajem meseca predstaviti na izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tema njenih radova su anatomija, rat, istorija, hrišćanstvo, sport.

Među vajarskim delima su crni leptir raširenih krila i statua Milici Rakić, spomenik simbol dece ubijene u Nato agresiji, figura majora Milana Tepića u bronzi i poprsje mladom heroju sa Košara Tiboru Cerni.

"Za svakog heroja, svaku žrtvu i svaki događaj prikupim što više detalja. Ta tuga u meni se gomila jer sam veliki emotivac i sve to previše čak i lično doživim. Kada krenem da vajam te emocije, ta tuga, ta bol tako nagomilana izlazi i tako nastaju te skulpture", rekla je Tripković za RTS.

Voli da vaja u glini i bronzi jer, kako kaže, tu ima mogućnost za igru, ali se kamena ne odriče.

Ponosna je na svoj rad simbol Milanskog edikta, na skulpture izložene u Ženevi i Parizu, na Plivača za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju, ali i Kozački orden dodeljen Putinu.

"Žrtve sam predstavila u vidu portreta, ali i torzoa koji su rascepani. Oni su apsolutno bez života, bez trunke života. Stravične stvari su se tamo dešavale", rekla je Tripkovićeva.

RTS dodaje da su idejna rešenja za pehare i medalje evropskih i svetskih takmičenja u mnogim sportovima, takođe, rezultat kreativnosti, mašte i umetničkog izraza Katarine Tripković.

Aktuelno

"Istoriju prepravljamo u skladu sa potrebama"

Austrijska rediteljka Rut Bekerman predstaviće u maju na festivalu "Beldoks" film "Valdhajmov valcer", najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu, u kome se bavi aferom Kurta Valdhajma, četvrtog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i devetog austrijskog predsednika koji je tokom Drugog svetskog rata kao oficir Hitlerovog Vermahta počinio ratne zločine nad srpskim civilima.

Aktuelno sreda 21.03. 10:35 Komentara: 3

Danas je Svetski dan poezije

Manifestacija "Svetski dan(i) poezije: Jezičke igre" održaće se u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a do 24. marta autori iz sveta i Srbije doneće novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta.

Aktuelno sreda 21.03. 09:30 Komentara: 1
strana 1 od 109 idi na stranu