"Šteta je koristiti glumca samo od vrata nagore"

Rediteljka Jovana Tomić, čija je predstava "Natan Mudri", po delu Gotholda Efraima Lesinga, premijerno izvedena 9. marta na Sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kaže da je u središtu njenog interesovanja scenski pokret kao iskorak u dramskom pozorištu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valič
Foto: Tanjug / Tanja Valič

Smeštajući glumce u prostor oivičen publikom sa dve strane, Tomićeva je stvorila atmosferu teskobe i nepodnošljive blizine drugog, kojoj kumuju različite religije u različitim krajevima sveta.

Publika sve vreme diše zajedno s glumcima koji između ostalog imaju na sceni zahtevne koreografske zadatke, što predstavu čini vizuelno raskošnom.

"Zajedno sa svojim saradnicima s kojima radim u kontinuitetu još od fakulteta, razvijala sam takav pozorišni jezik. Odlučila sam da u odnosu na sadržaj otvorimo i pitanje forme u dramskom pozorištu jer je nekako uvek akcenat na tekstu. Kao po pravilu u dramskom pozorištu od teksta sve kreće i na tekstu se sve završava, pa sam želela da u predstavi 'Natan Mudri' i forma i sadržaj imaju podjednaku težinu", kazala je Tomićeva.

Dodala je da je kao rediteljku veoma interesuje upotreba celokupnog glumačkog tela.

Kako kaže "šteta je koristiti glumca samo od vrata nagore".

"Kada inspirišete glumce za neke koreografska zadatke, onda otkrijete neke njihove talente o kojima ni oni sami ništa nisu znali. Uspela sam da ubedim glumce da ima smisla da uđu u koreografski okvir u predstavi 'Natan Mudri', mada na početku procesa nastajanja predstave nisu bili baš oduševljeni tom idejom, jer smo radili komad nemačkog klasika", kaže Tomićeva.

Ona kaže da je temeljno sa glumcima i koreografkinjom radila na stvaranju tog aspekta predstave.

"Uspeli smo da uobličimo suštinske karakteristike i glavne fokuse likova posle zajedničkog istraživanja sa glumcima. Glumci su bili veoma kreativni u predlozima, št, znači da im je do predstave veoma stalo. Postavila sam okvir predstave koji je jako inspirativan za glumce. To je veliki kompliment za svakog reditelja", kazala je rediteljka.

Prema njenim rečima, na prvoj probi je sa glumcima odlučila da radi komediju jer najveće svetske katastrofe prostiču iz verskih sukoba koji su u središtu Lesingovog dela.

Foto: Tanjug / Tanja Valič
Foto: Tanjug / Tanja Valič

"Verski sukobi toliko dugo traju da je to sve blisko apsurdu, pa smo se odlučili da oštricu naše predstave zabodemo kroz smeh publike", kazala je Tomićeva.

Verska netrpeljivost i teskoba suživota različitih nacija na zajedničkom prostoru postaje sve više aktuelna tema u Evropi.

Jovana Tomić kaže da je Evropa trenutno u vrlo problematičnom političkom trenutku.

"Čini mi se da da je i veći deo sveta u istim problemima i sigurna sam da će tema naše predstave biti bliska ljudima gde god da je gledaju", kazala je mlada rediteljka.

U naslovnoj ulozi u ovoj političkoj drami iz druge polovine 18. veka, koja je i dalje aktuelna zbog preispitivanja tema identiteta, trpeljivosti, tolerancije i mogućnosti zajedničkog života, našao se Bojan Dimitrijević, a osim njega igraju Srđan Timarov, Dubravka Kovijanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić.

Tom predstavom mlada rediteljka Jovana Tomić debitovala je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i nagovestila bogatu umetničku karijeru, a mladi glumci Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić pokazali su zašto predstavljaju budućnost jednog od najvažnijih pozorišta na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Za scenski okvir predstave najzaslužnije su Maja Kalafatić, koja je osmislila koreografiju, i Miša Cvijović, koja je komponovala muziku za komad "Natan Mudri".

Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić na sceni između ostalog oživljavaju identitetske karakteristike religija kojima pripadaju likovi koje igraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu