Stefanović: "Fantom" je kruna karijere svakog glumca

Prvak Pozorišta na Terazijama Slobodan Stefanović igraće glavnu ulogu u novom mjuziklu tog pozorišta "Fantom iz opere" Endrjua Lojda Vebera, za koju kaže da je pevački jedna od najtežih uloga i kao takva kruna karijere svakog glumca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / Tanja Valić
Tanjug / Tanja Valić

"To je velika odgovornost i obaveza zato što u svetu mjuzikla kada uradis Fantoma, sve što si radio pre toga se potire i nije bitno. To je jedna od najtežih pevačkih uloga u mjuziklima. Gledao sam 'Fantoma iz opere' u Londonu i Njujorku, i Fantom i Kristin su uloge koje svakom glumcu predstavljaju krunu karijere", rekao je Stefanović u intervjuu Tanjugu.

S obzirom na to da će to biti prva postavka u regionu jednog od najkompleksnijih mjuzikla, očekivanja su velika, a samim tim Stefanovićeva želja i volja da to uradi kako treba nemerljiva.

"To je nešto o čemu sanjaju glumci širom sveta i kada dobiješ takvu priliku, onda je to velika stvar", kaže popularni glumac i dodaje da je izazov u velikom rasponu glasa Fantoma - od režećeg basa do visokog tenora falseta. Još uvek se ne zna ko će režirati mjuzikl, a za ulogu Kristin biće raspisana audicija. "Većina tog mjuzikla se ne izgovara, nije rečetativ, nego je klasično opersko pevanje. Fantom je malo drugačiji, ima taj pop pristup, a Kristin je klasična opera i moramo da napravimo kvalitetan ansambl", naglašava Stefanović.

On Fantoma posmatra kao Džekila i Hajda, lik kojim može da pokaže razne talente.

"O fantomu iz opere svi pričaju, ali ga niko nije video, pravi razne smicalice, ima svoju ložu, ekstremno je talentovan i beznadežno se zaljubljuje u Kristin. To je priča o tragičnoj ljubavi. S druge strane je priča Kristin i Raula, koji su zaljubljeni jedno u drugo", objasnio je Stefanović i dodaje da jedva čeka da sledeće godine počnu da rade na tom mjuziklu.

Stefanović igra u mjuziklima "Mamma Mia", "Zona Zamfirova", "Grk Zorba", "Producenti" i naglašava da je to samo na prvi poged pitak i lak žanr i da je mjuzikl glumac u potpunosti podređen pozorištu.

"Radio sam kao dramski i kao mjuzikl glumac i mogu da pričam iz oba ugla. Biti mjuzikl glumac je neuporedivo teže, zahteva mnogo više kondicije, ulaganja i truda van scene da biste pokazli na sceni ono što je potrebno", rekao je Stefanović i priznao da za njega nema većeg zadovoljstva nego kada vidi blagajnu pozorišta izlepljenu natpisima "ta i ta predstava je rasprodata za taj i taj dan".

Stefanović takođe skreće pažnju da je mjuzikl skup biznis i da podukcijski mi ne možemo da se merimo sa zapadnim svetom čije predstave koštaju i do 65 miliona dolara (kao na primer "Spajdermen" na Brodveju), dok mjuzikli u Pozorištu na Terazijama staju između 40 i 80 hiljada evra pa i to je veliki iznos za jedno srpsko pozorište.

"Glumački smo daleko ispred njih, zato što se trudimo da u mjuziklima donesemo dramsku težinu. Na Brodveju vidite spektakl koji vas je razonodio, videli ste sve tehničke mogućnosti pevača i igrača i bili oduševljeni, to je onaj 'vau' efekat. Englezi su poznati kao dobri glumci i bolje se snalaze od Amerikanaca, a mi se trudmo da stigenmo tu dramsku liniju, da dotaknemo ljude, da imamo i emotivnu priču", rekao je Stefanović, kome je najbitnija dramska nit.

Tanjug / Tanja Valić
Tanjug / Tanja Valić

Šira publika ga prepoznaje kao Mikija iz serije "Vojna akademija", ali Stefanović je zaljubljenik u pozorište i rad na serijama i filmovima ga ne privlači. "U serijama može da glumi i manekenka koja se lepo slika samo da je prirodna i da lepo izgovara rečenice, a pozorište ipak zahteva drugačiji odnos, introspekciju, istraživanje, zahteva da se date 100 odsto. Televizija od vas pravi popularnijeg i skupljeg glumca, međutim televizija isto tako pravi i skupe starlete, skupe rijaliti likove, pa je meni nekako pozorište ipak na kraju dana moja druga, a ponekad i prva kuća", kaže Stefanović.

Priznaje da mu pozorište donosi čak 70 odsto sreće koju oseća u životu, da mu se i dalje dešava da se pred premijeru budi u znoju u pet ujutru, ponavlja songove i koreografije, a njegovu posvećenost i ljubav prepoznaje i nagrađuje publika.

"Ja imam najbolju publiku na svetu. Kolege već počinju da se šale kako ja kupujem sam sebi poklone i cveće, da iznajmljujem bukete i onda ih vraćam u cvećaru. Ne mogu da prihvate da ja imam divne ljude", sa osmehom i zahvalnošću govori dok pauzu između sezona koristi za odmor na crnogorskom primorju.

"Devojčica Panajota mi je pred kraj sezone prišla sa majkom i rekla: Vi ste moj omiljeni glumac i evo ja hoću da vam poklonim medu. Poklonila mi je medu sa kojim spava. To je smisao ovoga što ja radim i volim da se družim sa ljudima koji dolaze u pozorište, da učinim bilo šta za njih što bi im bilo bitno", dodao je glumac, kome svaki neposredan susret sa publikom donosi veliku radost.

Rado izvede decu i na scenu, povede ih u obilazak pozorišta, otkriva im tajne cele te mašinerije. "Javljaju mi se mladi od osam do 17 godina i kažu kako samo jednu predstavu na Terazijama nisu gledali i da jedva čekaju sledeću sezonu, a neke gledaju i po nekoliko puta. Onda shvatiš da ima nade za našu omladinu, da nije sve tako crno i da postoje divni mladi ljudi o kojima treba brinuti", istakao je Stefanović.

Pre početka naredne sezone koju Pozorište na Terazijama otvara 30. septembra hit predstavom "Mamma Mia", Stefanovića 17. septembra očekuje koncert filmske muzike u Smederevu koji organizuje dirigent Vojkan Borisavljević. Igraće i Ivana Meštrovića u seriji "Zaboravljeni umovi", a portretisanje istorijske ličnosti vidi kao veliku odgovornost.

Pozorište

"Šta Evropa očekuje od vanevropskih civilizacija"

Ovogodišnji jubilarni 50. Bitef, koji se održava od 24. septembra do 2. oktobra, baviće se između ostalog, aktuelnim problemom migranata, odnosom Evrope prema vanevropskim kulturama, ali ta manifestacija nije elitistička i predstavlja ključnu tačku savremenog pozorišta, čak van granica naše zemlje, kaže umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica u intervjuu za Tanjug.

Pozorište petak 22.07. 08:26 Komentara: 5
strana 1 od 11 idi na stranu