Silvija Plat u Američkom kutku

U okviru Američkog kutka u Beogradu, na prvom spratu Doma omladine u četvrtak 19. oktobra u 21 čas biće prikazana predstava Silvije Plat “Trun u oku” u adaptaciji i režiji Rade Đuričin.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2006.

16:02

Default images

U predstavi Silviju Plat igra Vjera Mujović a Silvijinu majku Rada Đuričin.

“Rada Đuričin, već četiri decenije na beogradskim pozorišnim scenama, TV, radiju i filmu, ostvarila je veliki broj uloga i gostovala u zemlji i mnogim gradovima u svetu. Posebno treba istaći da Rada Đuričin spada u glumice koje su i same inicirale pozorišne predstave i TV projekte. I tu se mogu uočiti bar dva toka: literarni kabare i ženske teme.

Baveći se temom savremene žene, Rada je adaptirala romane Erike Džong “Strah od letenja”, stvorila istoimenu monodramu. Takođe je tumačila i monodrame Franke Rame i Daria Foa “Usamljena žena” i “Buđenje”. Inicirala postavljanje u JDP-u duo drame Mome Kapora “Kraj vikenda”, kao i najspektakularnijeg poduhvata na tu temu “Gospođa Kolontaj” švedske spisateljice Agnete Plejel.

Bila je i koautor TV serije “Ženski rod - muški rod”. Kasnije se pozabavila Desankom Maksimović u pozorištu i napravila TV seriju “Desanka”.

Potom je pripremila monodramu “Katarina Ivanovna iz Zločina i kazne”, po motivima uzetim od F. M. Dostojevskog.

Ovoga puta, Rada Đuričin, koristeći “Silvijina pisma kući”, njenu poeziju i roman “Stakleno zvono”, napravila je koncert - predstavu, “Trun u oku” koja govori o životu tragično preminule pesnikinje, i to kroz odnos sa njenom majkom, za koju je Silvija Plat bila izuzetno vezana,” naveo je o predstavi Jovan Ćirilov.

B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: