"Caka za đaka"

Autorka romana "Plurini musketari" i "Olimpijski san" Silvija Otašević pokrenula je povodom početka školske godine sajt.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2022.

14:20

Ilustracija, foto: Depositphotos/yulan

Reč je o stranici "Caka za đaka" - "Kreativnu prečicu za očajne male pisce", koja će im uz jednostavan interaktivni metod pomoći da zavole pisanje, kako im sastavi i domaći zadaci iz srpskog ne bi predstavljali problem.

Sajt, koji je đacima dostupan besplatno, kreiran je, kako navodi, kao "prva pomoć" kada zataji primena opštih pravila kao što su uvod, razrada i zaključak.

"Tada 'Caka za đaka' u četiri jednostavna poteza spasava očajne male pisce i pokazuje im kako da sami, korak po korak, povezujući izabrane reči stignu do cilja i napišu sastav i pre nego što dignu ruke i kažu 'ja ovo ne mogu'", navela je Otašević za Tanjug.

Taj model ih vodi do cilja kroz reči i priče o svakodnevnim porodičnim zavrzlamama u kojim svako može da se prepozna, a koje je obogatila asocijacijama na najveće pomorce, prvu ženu koja je preletela Atlantik i druge velike podvige koji deci pokazuju da je sve moguće ako se želi.

"Caka za đaka" nastala je zbog činjenice da velikom broju dece, ali i onih starijih, kreativnost blokira prazan list, a ne zadata tema. 'Kreativna prečica' najmlađe na zanimljiv i jednostavan način, uz igru i evociranje onoga što najviše vole uvodi u svet mašte i asocijacija i uči ih kako brzo i lako da ispune papir i vide progres koji će im "uliti samopuzdanje i dati krila", navela je Otašević.

" 'Kreativnu prečicu' ilustruju tri interaktivno postavljene priče koje kroz pažljivo razvijanje radnje, najmlađima dokazuju jednostavnost primene metoda, a devet alternativnih završetaka donose rešenja koja će okuraziti buduće male pisce i probuditi njihovu radoznalost", rekla je ona.

Otašević je dodala i da nikada nije želela da njen rad stiže samo do dece koja vole da čitaju, već joj je uvek bio izazov da dopre do onih koji imaju otpor i da im pomogne da u sebi otkriju iskru ljubavi prema pisanoj reči, da je rasplamsaju, jer ko voli i zna da piše radoznao je i prema pisanju i znanju drugih. Dodaje da se i sama služi sličnim metodom kada piše, ali da je jedina razlika što ne koristi skupove reči, kao što njen za deci prilagođen metod pokazuje, već skupove rečenica.

"Plurkini Musketari" i "Olimpijski san" osvojili su dva Dositejeva pera, - dve prve nagrade o kojima odlučuje "najveći i najiskreniji žiri" sastavljen od nekoliko stotina đaka beogradskih osnonvnih škola. "Olimpijski san", objavljen uz podršku Olimpijskog komiteta i brojnih sportista čiji su rezultati zadivili svet, dobio je i nagradu Rastko Petrović prvu za dečju književnost ustanovljenu povodom sedam decenija postojanja Matice iseljenika.

Dobitnica je i Zlatne značke koju dodeljuju KPZ zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, za doprinos širenju kulture, pokretanje i ostvarivanje akcija iz oblasti kulture ...

Otašević dodaje da joj je u kreiranju "Cake za đake" pomogla njena sestra, član Mense, uduženja koje okuplja natprosečno inteligentne ljude, sa koeficijentom inteligencije višim od 148.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: