Uroš Petrović: "Ne možeš da naučiš da se suočiš sa nečim dok ga ne sretneš"

Pisac Uroš Petrović bio je gost emisije 150 minuta Prve televizije, u kojoj je predstavio društvenu igru "Dum dum dum", koju je sam osmislio, i svoju poslednju knjigu "Neko se uselio u onu staru vilu".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

16:25

Uroš Petrović:

"Ideja mi je bila da se porodice ponovo okupe za stolom, i to mi je uspelo sa prvom igrom 'Martina zagonetna kutija'. Pa sada i sa drugom. Ovo je drugi put da dobijam nagradu prijatelja dece Srbije, koju oni dodeljuju već 30 godina za najbolju igračku", kaže Uroš Petrović.

Na pitanje da li je u eri pametnih telefona, tableta i kompjutera, došlo vreme da roditelji svojoj deci pokažu da nešto drugačije, dobro i zabavno, Petrović kaže da je sa tom namerom i osmislio društvene igre.

"Ušli smo hrabro u to. Bio sam veoma zahtevan što se tiče svih elemenata igre, da bude sve naj. Ispostavilo se da smo uradili pravu stvar. Igra je jako popularna. Dobijam puno pisama u kojima se ljudi zahvaljuju što su uspeli da popodneva i večeri učinili drugačijim", kaže Petrović.

Govoreći o svom novom romanu u zagonetkama "Neko se uselio u onu staru vilu", Uroš kaže da zagonetke iz njegovog romana obično pre reše deca nego njihovi roditelji. Ističe i da je radu na knjizi bilo posvećeno mnogo pažnje.

"Kod te knjige se jako pazilo na vrstu papira, kakav će miris da bude, kao u detinjstvu. Ilustratori su vrhunski. Pazilo se na svaki detalj", kaže Petrović i dodaje da deca vole njegove horore.

"Ne možeš da naučiš da se suočiš sa nečim dok ga ne sretneš", smatra jedan od omiljenih domaćih pisaca za decu.

Kako se igra "Dum dum dum" i ko je bio bolji u duelu - Uroš ili Deki Pantelić, kao i šta će se naći u sledećoj Petrovićevoj knjizi koja će se baviti dečjim strahovma, pogledajte u snimku iz emsije 150 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: