Kultura

Petak, 09.02.2024.

17:15

Trenutak kada su "Bitlsi" zauvek promenili istoriju televizije VIDEO

Pre 60 godina "Bitlsi" su debitovali u emisiji Eda Salivana i taj događaj je zauvek promenio istoriju muzike.

Izvor: index.hr

Trenutak kada su
Foto: Shutterstock/Jayssan

Popularna kultura i svet promenili su se te zimske noći 9. februara 1964. u kojoj je većina Amerikanaca upoznala ova četiri mladića iz Liverpula.

Te istorijske večeri Bitlsi su zauzeli pozornicu "Ed Salivan šoua", gde su odsvirali dvodelni set od pet pesama. Nakon što su počeli pesmom "All My Loving", odsvirali su obradu pesme "Till There Was You Meredith Willson", a prvi set su zatvorili pesmom "She Loves You".

Drugi set sastojao se od njihova dva najveća rana hita "I Saw Her Standing There" i "I Want to Hold Your Hand".

Njihov nastup gledalo je neverovatnih 73 miliona ljudi, koji nisu ni znali da u tom trenutku gledaju možda i najvažniji nastup u istoriji muzike. Nastup liverpulske četvorke nadahnuo je mnoge, od prosečnih ljudi do danas legendarnih muzičara poput Bilija Džoela.

"Bili su kvartet i rekli smo – vau, možemo mi to. Ako ovi mladići iz Engleske mogu da izađu i sviraju rokenrol, mi to isto možemo", rekao je kasnije Džoel, a Springstin je njihov nastup usporedio sa "invazijom vanzemaljaca".

Premda je i idol Bitlsa, Elvis Prisli nastupao u "Ed Salivan šou", ovo je bilo potpuno drugačije. Gledaoci su videli britanski dečački bend koji izlazi na pozornicu sa svojim šašavim ljubavnim pesmama, a pesme poput "She Loves You" bile su zarazne od samog početka. Čak i noviji umetnici crpe inspiraciju iz ove izvedbe, međutim, malo je verovatno da će ih iko nadmašiti.

U sledećem video-materijalu pogledajte kako je izgledao taj nastup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: