Kultura

Četvrtak, 23.11.2023.

15:05

Čas rokenrola: Atomsko sklonište i prijatelji pevali u čast Serđa Blažića, na scenu izašla i deca

Održan je javni čas rokenrola u mts Dvorani! Lider Atmoskog skloništa Bruno Langer, Bora Đorđević, Tifa, Braća Jelić, Đule, Jurica Pađen, Čipi iz Osvajača i Đorđe David udruženim rokenrol snagama publici Beograda priredili su sinoć koncert za pamćenje, pevajući u čast prvom pevaču legendarnog sastava Serđu Blažiću.

Izvor: Tanjug, telegraf.rs

Čas rokenrola: Atomsko sklonište i prijatelji pevali u čast Serđa Blažića, na scenu izašla i deca
Foto: Marina Pešiæ/ MTS dvorana promo

Pod nazivom “Serđo i dalje živi”, ovaj pažljivo pripreman, ekskluzivni koncert realizovan je u čast pevača Serđa Blažića, koji je kao frontmen ovog sastava iz Pule označio veoma značajan period razvoja popularne grupe, od osnivanja benda 1977. do svoje prerane smrti 1987. godine.

Tako je pevač i gitarista Bruno Langer kao frontmen "Atomskog skloništa” izveo najveće hitove i neke pesme koje dugo nisu svirali.

Neće lako izbledeti slike spektakla koji se odigrao u prestonici te večeri, a kojim su pogođena sva čula rokenrolera koji su pristigli iz svih krajeva Srbije, uključujući i najmlađe ljubitelje rokenrola.

Na dugo iščekivanom koncertu u organizaciji mts Dvorane, oko atomaca su se okupili pre svega prijatelji benda, muzički velikani pevajući pesme iz višedecenijskog opusa čuvenog benda, iste večeri na jednoj sceni, a kako je ranije najavljeno iz benda Atomsko sklonište, ovakav koncert neće imati reprizu u skorije vreme u Srbiji. "Hvala vam od srca što ste došli večeras", Langer je pozdravio publiku na početku koncerta, vidno zadovoljan što je velika sala MTS dvorane bila prepuna (rasprodata) i započeo rok odiseju sa numerom "Tajna".

Prvi gost im je bio bivši pevač "Generacije 5", uveliko u solo karijeri Đorđe David, koji je prodrmao publiku sa pesmom "U vremenu horoskopa".

"Hvala lepo, dobri ljudi. 'Atomsko sklonište' je ovde domaćin večeri, u čast ovog divnog čoveka Serđa Blažića, koji je bio dovoljno hrabar da sledeću pesmu napiše u najtežem životnom trenutku. Atomci su uvek bili deo najbolje rok kulture", pohvalio ih je Đorđe David i zapevao "Saznao sam dijagnozu".

Pulski rok i hard/rok bend podsetio je publiku na svih osam studijskih albuma: "Ne cvikaj generacijo" (1978), "Infarkt" (1978), "U vremenu horoskopa" (1980), "Extrauterina" (1981), "Mentalna higijena"(1982), "Zabranjeno snivanje" (1984), "Criminal tango" (1990) i "Terra Mistica" (1995).

Verovali ili ne, bend eto već skoro tri decenije nije objavio novi studijski album.

Albumi uživo dokazali su koliko je bend najbolji upravo na koncertima "Atomska trilogija" (1980) i "Jednom u životu" (1985), što su pokazali i potvrdili ovim koncertom.

Nekada bubnjar rok grupe Milana Mladenovića "Ekatarina Velika - EKV" Ivan Fece Firči zasvirao je na hitu "Ljubomora", a set lista je uključila mnoge kompozicije veoma duge karijere "Johnny", "Dok se tjelo tvoje vidi", "Čedna gradska lica", "Na palubi jada", "Johnny II".

Bruno Langer je naglasio da se koncert snima i da će biti deo dokumentarnog filma o "Atomskom skloništu", čija je realizacija počela nedavno.

Rokenrol istorija bivše Jugoslavije pripoveda da su Serđo Blažić i Bruno Langer u Puli 1976. godine započeli saradnju sa pulskim pesnikom Boškom Obradovićem, koji se, osim pisanjem poezije, bavio režijom i organizacijom različitih umetničkih manifestacija.

I tako je 1968. režirao predstavu upravo naslova ”Atomsko sklonište” koja je premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu, inače bazirana na izboru iz svetske antiratne poezije, za tu priliku sa nekim njegovim pesmama. Onda Obradović pristaje na saradnju i 1976. daje im svoje tekstove.
Foto: Marina Pešiæ/ MTS dvorana promo
Pored Obradovića, koji se smatra osnivačem i idejnim vođom grupe, prvu postavu "Atomskog skloništa činili su: Serđo Blažić (vokalni solista), Saša Dadić (bubnjevi), Dragan Gužvan (gitara) i Bruno Langer (bas).

Inače je Langer pre "Atomskog skloništa" bio u čak pet bendova "Fantomi", "Apaši", "Logaritmi", "Hush" i "Bumerang" (iz Kopra, u Sloveniji).

Zvonko Pantović Čipi iz domaće rok grupe "Osvajači" ocenio je da su sve pesme ove noći one na kojima je odrastao i "uživam u njima, zato mi je čast što sam ovde sa vama".

Čipi je izveo dve pesme u hard-rok stilu "Oni što dolaze za nama" i "Olujni mornar".

Veliku pažnju je izazvao bivši pevač rok bendova "Bijelo dugme", "Divlje jagode" i "Vatreni poljubac" Mladen Vojičić Tifa, koga je Langer predstavio rečima "Evo nam ga veliki prijatelj Serđa Blažića i Atomskog skloništa". Tifa je veoma nadahnuto dočarao tri pesme od "Skloništa" - "Mutna rijeka", "Umro je najveći mrav" i "Od ponoći do ponoći".

"Izuzetna mi je čast biti pred ovako divnom publikom u Beogradu. Nemojte nikada zaboraviti dobre stvari i dobre pesme", poručio je Tifa euforičnoj publici.

"Evo moje braće Jelić", srećno je najavio Langer Dragog i Žiku Jelića iz "Ju grupe", koji su oduševili izvođenjem usporene i brze verzije antologijskog rokenrol hita i klasika "Pomorac sam, majko" i numere "Da li je dozvoljeno razgledavanje vašeg vrta?"

Bora Đorđević ili Bora Čorba, lider rok grupe "Riblja čorba", stigao je iz Slovenije kao gost na dinamičnoj pesmi "Pakleni vozači", mada je tekst pesme "čitao" sa papira u ruci.

Nizali su se razni hitovi ove noći kao "Bez kaputa", "Extrauterina", "S kraja stoleća", antiratna "Ne cvikaj, generacijo", "Poslednji let boinga 707".

N Langer je približio pesmu "Gazi opet čizma" da je protiv nacizma uz povik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i otkrio da je nastala pre 50 godina.

Zanimljivo je da "Atomsko sklonište" veoma često gostuje u Srbiji, gotovo su se odomaćili na svim mogućim festivalima i manifestacijama (Beer fest u Beogradu, Arsenal fest u Kragujevcu), ali retko imaju samostalne koncerte kod nas (osim pre koju godinu u zemunskom rok klubu Fest).

Hrvatski roker Jurica Pađen, poznat kao lider grupe "Aerodrom" i ranije kao deo "Azre", nastupio je sa kontroverznom pesmom "Žuti kišobran" na veliko zadovoljstvo fanova.

"Drago mi je da sam pozvan u ovo fino društvance, da se prisetimo slavne prošlosti i prizovemo još bolju i lepšu budućnost", istakao je Jurica Pađen.

Koncertna atmosfera je dostigla vrhunac kada je na scenu izašao lider benda Van Gogh, Zvonimir Đukić Đule, koji je izveo najpre čuveni hit "Devojka broj 8", da bi se nastavio jednom od najprepoznatljivijih pesama u rokenrol istoriji "Za ljubav treba imat dušu". Ono što je oduševilo publiku je Đuletova visprenost kad je uoči zajedničkog izvođenja pesme "Ne cvikaj generacijo", na scenu izveo sve mališane iz publike, koji su dolaskom na koncert rokenrol velikana postali i biće nova pokretačka snaga i nada domaćeg rokenrola, ali i celog društva.

"Dobro došli u hram rokenrola. Ja nisam večeras ovde gore na sceni kao gost, već kao veliki fan kome se ostvario san da peva sa Atomskim skloništem. Sećam se da sam ih kao mlad željno gledao u Domu JNA i jedva čekao da počnu koncert. Ta muzika nas je odgajila", izjavio je Đule.

Prvi čovek "Van Goga" otpevao je baladu "Devojka broj osam" i naravno njihov najveći hit u karijeri "Treba imat dušu".

Na toj najpopularnijoj pesmi pred kraj, Đule je video dva dečaka u publici i odmah ih je izveo na binu da pevaju horski sa grupom.
Foto: ATA images/ Antonio Ahel
"Ima li još vaših vršnjaka? Izađite svi na binu slobodno. Za ovo vredi živeti, ovu mladost. Dva viteza rokenrola su ovde", rekao je Đule i onda je još puno mladih stiglo na pozornicu.

Koncert je završen zajedničkim istorijskim izvođenjem svih izvođača pesme „Ne cvikaj generacijo“, koje će u sećanju prisutnih ostati kao jedinstveni prizor spektakla, kada su regionalni rokeri visokog kalibra održali dobru, tročasovnu, lekciju rokenrola.

"Ovo je pesma koja traje kroz vekove i pripada omladincima koji stoje večeras ispred nas za vas", poručio je Đule, a Bruno Langer se za kraj pozdravio i oprostio sa publikom u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: