Kultura

Subota, 22.10.2022.

16:37

Haker ukrao nedovršene pesme 89 izvođača i prodavao ih na dark vebu: Oštećeni Kanje, Ed Širan...

Na 18 meseci zatvora osuđen je 22-godišnji haker Adrian Kviatkovski koji je ukrao neobjavljene pesme niza poznatih izvođača te na njima zaradio više od 131.000 funti.

Izvor: index.hr

Haker ukrao nedovršene pesme 89 izvođača i prodavao ih na dark vebu: Oštećeni Kanje, Ed Širan...
Foto: Profimedia

Mladi haker ilegalno je pristupio podacima muzičara i njihovih producenata koji su bili pohranjeni u cloudu te kopirao nedovršene pesme. Policija je pronašla ukupno 1.263 audio datoteke niza poznatih izvođača, uključujući Eda Širana, Kanje Vesta i repera Lil Uzi Verta te tvrde da je na njima zaradio 131.000 funti.

Prodavao pesme na dark vebu

Kancelarija okružnog tužioca na Menhetnu pokrenuo je istragu 2019. nakon brojnih pritužbi od muzičara. Izvestili su da je osoba pod pseudonimom Spirdark dobila pristup nizu računa i prodavala sadržaj koji je bio sačuvan na njima. Nedugo potom vlasti su uspele s Kviatkovskim da povežu adresu e-pošte korišćenu za postavljanje Spirdarkovog računa za kriptovalute.

Kviatkovski je uhapšen, a policija je zaplenila sedam uređaja, uključujući hard disk koji je sadržao 1.263 neobjavljene pesme 89 izvođača. Zaplenili su mu bitkoine u vrednosti od 64.000 funti, a na bankovnom računu pronašli su još 67.275 funti koje su došle od kriptovaluta.

Prouzrokovao muzičarima veliku štetu

''Ne samo da je nekolicini umetnika i njihovim produkcijskim kućama prouzrokovao znatnu finansijsku štetu već ih je lišio mogućnosti da objave svoja dela. Kviatkovski će se sada suočiti s posledicama svojih postupaka i nadam se da će ovaj rezultat takođe natjerati njegove kupce da se suzdrže od kupovine ilegalnog sadržaja", rekao je detektiv jedinice za sajber kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: