Grupa Galija obeležava 35 rođendan

Grupa "Galija" održaće koncert 22. oktobra u velikoj dvorani Centra "Sava" i time obeležiti 35 godina postojanja na muzičkoj sceni, najavljeno je na sajtu Centra "Sava".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2011.

18:28

Default images

Osnivač i vođa grupe Nenad Milosavljević, početkom sedamdestih, već poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar, okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi "Treća polovina" niške amaterske pozorišne družine.

Prvu probu održali su 4. januara 1976. godine u prostorijama Doma kulture u Nišu, a dogovor o osnivanju grupe postignut je u poznatoj niškoj kafani "Galija", čije ime su i preuzeli.

Prvi značajan uspeh, Galija je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978, nastupivši u sastavu Nenad Milosavljević (vokal, akustična gitara, usna harmonika), Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas), Boban Pavlović Čalton (bubnjevi) i Zoran Stanković (klavijature).

Nekoliko meseci kasnije na Omladinskom festivalu u Subotici proglašeni su za "istinsko otkrovenje festivala", a sledeće godine za PGP RTS objavili debitanski album "Prva plovidba", sa koga su se izdvojile pesme "Gospi", "Avanturista" i "Decimen".

Istinsku potvrdu o svojoj popularnosti Galija je dobila na koncetu grupe Bijelo dugme na Stadionu JNA u Beogradu, gde su nastupili sa još 19 grupa pred 70.000 posetilaca i ostavili izvanredan utisak.

Iza sebe imaju 14 albuma, pet kompilacija i mnoštvo hitova, koji su ih svrtali u jednu od najpopularnijih grupa na ovim prostorima.

Pre dve godine Galija je objavila kompilaciju "Oženiše me muzikom" sa 33 numere koje su originalno objavljene na gramofonskim pločama, a povodom proslave 30 godina kontinuirane saradnje sa PGP RTS-om. Galija je prošle godine objavila album "Mesto pored prozora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: