Benksi možda uhvaćen na delu

Iako se njegova dela prodaju za stotine hiljada funti, i holivudska elita ga obožava, identitet britanskog gerila umetnika Benksija iz Bristola i dalje je pod velom tajne.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

13:08

Default images

Na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi čovek, za koga se veruje da je proslavljeni Bristolac, kako žutom bojom iscrtava veliki cvet ispod koga sedi slikar.

Žena koja je snimila fotografiju tvrdi da je upoznata sa Benksijevim radom, kao i da je ubeđena da je slikala umetnika na delu.

Pseudonim Benksi pojavljuje se na velikom broju grafita i slika pripisanih ovom umetniku, ali njegov pravi identitet nije definitnivno utvrđen.

Takođe, teško mu je pripisati i sve grafite rađene u sličnom maniru, a koji se periodično pojavljuju širom njegovog rodnog Bristola.

Misterija oko njegovog identiteta, i njegove uvek zanimljive akcije, osvojile su obožavaoce širom sveta, istovremeno ostavljajući otvorena vrata velikom broju imitatora.

O Benksijevoj popularnosti govori i podatak da je nedavno na aukciji u Londonu deset njegovih originalnih radova prodato za preko 500.000 funti, a među njegovim slavnim fanovima nalaze se i Anđelina Džoli i Bred Pit.

Njegove akcije obuhvataju i podmetanje slika u najznačajnije svetske muzeje, oslikavanje zida u pojasu Gaze i postavljanje skulpture zatvorenika iz Gvantanamo zaliva sa kapuljačom preko glave u Diznilendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: