Svetska premijera srpskog dokumentarca održana u Amsterdamu

Dokumentarni film Dejana Petrovića "Isti" imao je sinoć svetsku premijeru u okviru takmičarskog programa najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017). Autor je veoma zadovoljan reakcijom publike i utiscima koje su pojedini gledaoci podelili s njim nakon projekcije filma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/FilmArtPozega
Printscreen YouTube/FilmArtPozega

"Utisci sa premijere su odlični, kao i sa samog festivala koji je organizovan na visoko profesionalnom nivou. IDFA je značajna za ekipu filma i mene, ne samo zbog prikazivanja našeg filma u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala, već i zbog učešća filma u 'Docs for Sale', programu koji okuplja brojne autore, distributere, kupce filmova, predstavnike filmskih festivala iz različitih krajeva sveta", izjavio je Petrović.

Prema njegovim rečima, to je prilika da se uspostavi kontakt sa nekima od njih, skrene pažnja na film, ali i omogući da 'Isti' nastavi svoj život, kako na festivalima, tako i kroz emitovanje na televizijama.

"Već smo imali razgovore sa nekim distributerima ovde na festivalu. Takođe, veoma sam srećan jer imam priliku i da pogledam najbolje dokumentarce koji su snimljeni u protekloj godini, u različitim delovima sveta i da upoznam kolege-autore, koji su, trenutno, u samom vrhu dokumentarnog filma u svetu", dodao je Petrović.

Nakon premijerne projekcije publika je imala priliku da porazgovara sa autorom, a film "Isti" će na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam - IDFA) biti prikazan još 3 puta (20, 21. i 24. novembra).

Pored ove 4 redovne projekcije, film će biti prikazan i 22. novembra u okviru programa "Specials of IDFA-shorts: A Sense of Place" sa još 3 ostvarenja.

Kratkometražni dokumentarni film "Isti" (16 min) na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

"Isti" je film metafore, u kome autor isključivo slikom, zvučnim efektima i tišinom, bez dijaloga i uz minimalnu upotrebu muzike, uspostavlja paralele između zatvorskog i šireg društvenog sistema, istražujući relativnost ljudske slobode.

Izuzetna fotografija i unikatna poetika kratkometražnog dokumentarnog filma "Isti" daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, koji je film "Isti" uvrstio u takmičarski program jubilarnog 30. izdanja (15-26. novembar), u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Pobednik u ovoj kategoriji na festivalu u Amsterdamu ući će automatski u kvalifikacije za nominaciju za Oskara! Ova nominacija važi samo za kategoriju kratkometražnog dokumentarnog filma.

Film "Isti" je u konkurenciji od 15 filmova iz različitih delova sveta, a koliko je ovo veliki uspeh govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović - "Uz Fidela do kraja" i Srđan Keča - "Pismo ocu"), a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo 9 dokumentaraca domaćih autora.

Filmski centar Srbije, koji je podržao snimanje filma, zajedno sa Udruženjem dokumentarista Srbije "DokSrbija" je poslednjih nekoliko godina puno uradio na boljem pozicioniranju dokumentarnog filma u Srbiji, a takođe i na promociji našeg dokumentarnog filma u svetu.

O tome govori i činjenica da će u Amsterdamu, pored filma "Isti" biti prikazani i film Mile Turajlić "Druga strana svega" (20. novembra), u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i "Slatko od Ništa", Borisa Mitića, u vantakmičarskom programu "Masters" (19. novembra).

U ekipi filma su pored Dejana Petrovića Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu