Tri srpska dokumentarca na prestižnom festivalu u Amsterdamu

Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu pojaviće se tri ostvarenja iz Srbije, ali i brojni reditelji i producenti, što je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma na najprestižnijem evropskom festivalu, cenjenom i u svetskim okvirima, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 13.10.2017.

14:10

Tri srpska dokumentarca na prestižnom festivalu u Amsterdamu
Foto: Idfa.nl

Kratki film "Isti" autora Dejana Petrovića uvršten je u takmičarski program kratkometražnih ostvarenja, a novi film Mile Turajlić, autorke ostvarenja "Cinema Komunisto", od pre nekoliko godina, biće prikazan u udarnoj Međunarodnoj takmičarskoj selekciji dugometražnih filmova i u programu "Kamera u fokusu", u kome je naglasak na izvanrednim snimateljskim dostignućima.

Tu je i "Slatko od ništa", novi film Borisa Mitića koji će biti prikazan u programu "Majstori" (Masters), u čijem su fokusu novi filmovi proslavljenih autora.

Sva tri ostvarenja naći će se i u ponudi festivalskog marketa "Dokumentarci na prodaju" (Docs for Sale), koji svake godine pohodi više od 300 kupaca prava za televizijska emitovanja, distributera, festivalskih programera i agenata prodaje.

U festivalski edukativni program IDF Akademija pozvani su reditelji Marija Stojnić i Nenad Milošević, a posebno osmišljene edukativne radionice za mlađe dokumentariste i producente dokumentarnih filmova ove godine pohađaće i reditelji Miloš Ljubomirović, Stefan Malešević, Marta Popivoda i Nemanja Vojinović, kao i producenti Miloš Ivanović i Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prisutnima na festivalu, između ostalog, biće predstavljen i beogradski festival dokumentarnog filma Beldocs.

Ovogodišnji, 30. jubilarni, Festival IDFA održaće se od 15. do 26. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: