Tri srpska dokumentarca na prestižnom festivalu u Amsterdamu

Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu pojaviće se tri ostvarenja iz Srbije, ali i brojni reditelji i producenti, što je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma na najprestižnijem evropskom festivalu, cenjenom i u svetskim okvirima, saopštio je Filmski centar Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Idfa.nl
Foto: Idfa.nl

Kratki film "Isti" autora Dejana Petrovića uvršten je u takmičarski program kratkometražnih ostvarenja, a novi film Mile Turajlić, autorke ostvarenja "Cinema Komunisto", od pre nekoliko godina, biće prikazan u udarnoj Međunarodnoj takmičarskoj selekciji dugometražnih filmova i u programu "Kamera u fokusu", u kome je naglasak na izvanrednim snimateljskim dostignućima.

Tu je i "Slatko od ništa", novi film Borisa Mitića koji će biti prikazan u programu "Majstori" (Masters), u čijem su fokusu novi filmovi proslavljenih autora.

Sva tri ostvarenja naći će se i u ponudi festivalskog marketa "Dokumentarci na prodaju" (Docs for Sale), koji svake godine pohodi više od 300 kupaca prava za televizijska emitovanja, distributera, festivalskih programera i agenata prodaje.

U festivalski edukativni program IDF Akademija pozvani su reditelji Marija Stojnić i Nenad Milošević, a posebno osmišljene edukativne radionice za mlađe dokumentariste i producente dokumentarnih filmova ove godine pohađaće i reditelji Miloš Ljubomirović, Stefan Malešević, Marta Popivoda i Nemanja Vojinović, kao i producenti Miloš Ivanović i Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prisutnima na festivalu, između ostalog, biće predstavljen i beogradski festival dokumentarnog filma Beldocs.

Ovogodišnji, 30. jubilarni, Festival IDFA održaće se od 15. do 26. novembra.

Film/TV

Spilberg otkrio detalje o novom nastavku Indijana Džonsa

Prošlog vikenda u Londonu su dodeljene "Rakuten TV Empire" nagrade, koje britanski časopis Empire dodeljuje najuspešnijim filmovima u proteklih 12 meseci. Reditelj Stiven Spilberg osvojio je nagradu "Legend of Our Lifetime", a u govoru prlikom dodele otkrio je kada će početi rad na novom filmu o Indijani Džonsu.

Film/TV utorak 20.03. 20:45 Komentara: 23

Srpski film "Zlogonje" nagrađen u Torontu

U Torontu je održano dvadeseto izdanje festivala TIFF Kids (Toronto International Film Festival Kids), a u zvaničnom takmičarskom programu našao se i novi srpski film "Zlogonje", reditelja Raška Miljkovića koji je osvojio jednu od festivalskih nagrada.

Film/TV utorak 20.03. 08:30 Komentara: 2
strana 1 od 1507 idi na stranu