Tri srpska dokumentarca na prestižnom festivalu u Amsterdamu

Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu pojaviće se tri ostvarenja iz Srbije, ali i brojni reditelji i producenti, što je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma na najprestižnijem evropskom festivalu, cenjenom i u svetskim okvirima, saopštio je Filmski centar Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Idfa.nl
Foto: Idfa.nl

Kratki film "Isti" autora Dejana Petrovića uvršten je u takmičarski program kratkometražnih ostvarenja, a novi film Mile Turajlić, autorke ostvarenja "Cinema Komunisto", od pre nekoliko godina, biće prikazan u udarnoj Međunarodnoj takmičarskoj selekciji dugometražnih filmova i u programu "Kamera u fokusu", u kome je naglasak na izvanrednim snimateljskim dostignućima.

Tu je i "Slatko od ništa", novi film Borisa Mitića koji će biti prikazan u programu "Majstori" (Masters), u čijem su fokusu novi filmovi proslavljenih autora.

Sva tri ostvarenja naći će se i u ponudi festivalskog marketa "Dokumentarci na prodaju" (Docs for Sale), koji svake godine pohodi više od 300 kupaca prava za televizijska emitovanja, distributera, festivalskih programera i agenata prodaje.

U festivalski edukativni program IDF Akademija pozvani su reditelji Marija Stojnić i Nenad Milošević, a posebno osmišljene edukativne radionice za mlađe dokumentariste i producente dokumentarnih filmova ove godine pohađaće i reditelji Miloš Ljubomirović, Stefan Malešević, Marta Popivoda i Nemanja Vojinović, kao i producenti Miloš Ivanović i Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prisutnima na festivalu, između ostalog, biće predstavljen i beogradski festival dokumentarnog filma Beldocs.

Ovogodišnji, 30. jubilarni, Festival IDFA održaće se od 15. do 26. novembra.

Film/TV

Slobodna zona u Beogradu, Novom Sadu i Nišu: Filmovi koji preispituju

I ove godine Filmski festival Slobodna zona predstaviće filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se danas malo govori. Selekcijom dominiraju dokumentarni filmovi, a zanimljivo je da je prisutan veći broj rediteljki i ženskih autorskih projekata u sve tri kategorije (međunarodna, regionalna i 14plus selekcija) nego prethodnih godina.

Film/TV sreda 25.10. 13:02 Komentara: 0
strana 1 od 40 idi na stranu