Kina tuži YouTube za pirateriju?

Kineski kinematografi zatražili su od popularnog internet servisa YouTube da pojača mere na zaštiti autorskih prava, upozorivši da su pretrpeli gubitak od 308 miliona dolara zbog postavljanja video snimaka na tom sajtu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

10:00

Default images

Nije precizirano da li su predstavnici kineske filmske industrije podeneli tužbu ili to tek nameravaju da učine, prenosi agencija AFP.

Asocijacija filmske industrije Hong Konga optužila je YouTube za "grubo" narušavanje autorskih prava nakon što je otkrila više od 500 nezakonito postavljenih video snimaka iz 200 hongkonških filmova, uključujući i najnovije. Prema saopštenju udruženja video klipovi su postavljeni više od 40 miliona puta.

Predsednik asocijacije Brajan Čan je izjavio da će dalje kršenje autorskih prava odbiti investitore od filmske industrije i loše uticati na kvalitet i broj hongkongških filmova. Agencija AFP ističe da predstavnici vlasnika sajta kompanije Google nisu bili dostupni pa je njihov komentar izostao.

Agencija je ranije objavila da je sud u Hamburgu presudio da je YouTube odgovoran za sadržaj koji korisnici kače na ovaj sajt za razmenu muzičkih klipova kršeći autorska prava.

Sud u Parizu je u martu 2011. godine razrezao kaznu za Google od 430.000 evra koliko mora da plati francuskim kinematografima zbog filmskih sekvenci koje su dostupne na sajtu Google Video.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: