Brajović i Đilas: obnova Kinoteke

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović istakao je, prilikom obilaska radova na zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, da se čuvanjem i unapređenjem kulturne baštine uključujemo u najbolje evropske tendencije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 30.05.2008.

13:12

Default images

Brajović je primetio da se i "Evropa aktivno uključuje u našu kulturnu politiku" i podsetio na inostrane donacije u novcu i opremi koje je dobila Kinoteka.

Ministra kulture i ministra zaduženog za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana (NIP) Dragana Đilasa o tempu rekonstrukcije obavestio je direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

On je najavio da je rok za završetak građevinskih radova 15. novembar.

Slede unutrašnje sređivanje i opremanje tri nove bioskopske dvorane, biblioteke, prostora za izložbe, kancelarije...

"Realno je očekivati da zvanično otvaranje zgrade bude na Dan kinoteke - 6. juna 2009. godine. Tada ćemo obeležiti 60 godina rada Jugoslovenske kinoteke", rekao je Zelenović.

Đilas je istakao da je "srećan kada vidi da se u Beogradu i Srbiji gradi, a ponosan i na svoju ulogu kada se gradi iz sredstava NIP-a".

On je istakao da je posebno zadovoljan što je zgrada iz sredine 19. veka, u kojoj je tada bila Beogradska opština (većnica), sada namenjena kulturi.

"Uspeli smo da sačuvamo ovaj objekat, da ne bude prodat za neke druge namene", rekao je Đilas. "Mislim da se za Beograd i Srbiju i bolji život građana treba boriti radom, a ne sedenjem po kafanama i pričom, da se za bolji život borimo tako što gradimo obilaznicu i tamo idemo svaki drugi dan, što dođemo ovde gde čuvamo našu prošlost, a ulažemo u budućnost", rekao je on.

"To treba da radi svako ko je danas na političkoj sceni Srbije, da se borimo ko će više da uradi, ko će više tereta da prihvati. Ne mora da bude mnogo omiljen, ali mora da izgura i završi stvari koje započne", naglasio je Đilas.

"Što se tiče NIP-a, mi i u trenutnoj situaciji radimo normalno. Imamo budžet za ovu godinu i hoćemo da ga na najbolji način iskoristimo. Stigli su nam i projekti za sledeću godinu, ali o tome će odlučivati sledeća vlada".

Na pitanje o potpisivanju koalicionog sporazuma za Beograd, Đilas je odgovorio da "ne voli kada dođe na neki objekat gde ljudi rade svoj posao, da priča o stranačkim stvarima".

"I dalje sam potpuno siguran da će građani Beograda dobiti vladu za koju su glasali, a oni koji su ih prevarili i sakrili se iza lažnih obećanja da nikada neće dobiti vlast", izjavio je Đilas.

Foto: FoNet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: